Članki

Zen stoli in umetnost obdelave lesa

Wednesday, June 19, 2019

Zen stoli in umetnost obdelave lesa

Ob vznožju Mt. Fuji na Japonskem, svetovno znani mizar Tak Yoshino ustvarja ročno izdelane stole po meri, ki spodbujajo pravilno in zdravo držo telesa skozi prakso Zen. Zaradi njegovih stolov, ki so svetovno priznani, in vse večjega števila mizarje,  ki se je učilo japonskega tesarstva pri Taki, trenutno gradi šolo za obdelavo lesa s trajnostno pridobljenim lesom iz lastnega gozda.

Avtor Tak Yoshino

Zen sem spoznal preko bolezni moje žene in se odločil, da ustvarim stol, ki spodbuja Zen meditacijo. Stoli, ki jih ustvarim za svoje stranke, zahtevajo med sedenjem pravilno in zdravo držo. Stolov ne ustvarjam preprosto kot umetnost, ampak tako, da lahko moje stranke znova postanejo zdrave z opazovanjem pravilnega sedečega položaja s srcem Zena.

Uporabljal sem prenosno žago Wood-Mizer LT15. Je izredno kompaktna in dobro deluje. Filozofija podjetja Wood-Mizer vključuje premikanje rezalne glave žage, medtem ko težek hlod med postopkom miruje. Bil sem zelo presenečen, ko sem ugotovil, da lahko tako preprost sistem razreže hlod.

Moj gozd je večinoma miroval 70 let po koncu vojne, tako da je zraslo precej borovcev, zato druge vrste dreves niso mogle rasti. Moja družina in sodelavci so delali skupaj, da bi zmanjšali število borovcev. S tem lahko sončna svetloba zdaj doseže gozdna tla in mladice trdega lesa kalijo, ki do sedaj niso imele možnosti videti sončne svetlobe,.

Japonska gozdarska industrija stalno upada, število proizvajalcev lesa pa je prav tako v enakem trendu. Od zdaj ste morali potovati eno ali dve uri stran v oddaljeno mesto, da razžagali nekaj lesa. S tračno žago Wood-Mizer lahko z lahkoto delate doma.

Ko sem leta 2014 sodeloval v Pohištvenem združenju, so mladi mizarji iz tujine izrazili željo po obisku moje delavnice, da bi spoznali umetnost japonskega tesarstva. Od takrat za mlade iz tujine ponujam kratke delavnice, ki trajajo dva do tri dni, približno enkrat na mesec.

Število tujih mizarjev, ki se želijo naučiti japonske tehnologije, se je postopoma povečevalo. Iz teh razlogov želim ustvariti center za izmenjavo znanja mizarstva (Mt. Fuji School of Woodworking), kjer lahko ljudje z vsega sveta ustvarijo novo delavnico z uporabo 100 stebrov in 100 tramov, ki sem jih pridobil iz lastnega gozda.

Moje sporočilo kolegom mizarjem je, da moramo mi mizarji oblikovati obrt tako, da temeljito razumemo gozd, les in pohištvo.


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji