Članki

Zamenjava starih tračnih žag s sodobno opremo v Indoneziji

Thursday, November 28, 2019

Zamenjava starih tračnih žag s sodobno opremo v Indoneziji

Ko so cene hlodov naraščale, je učinkovito pridobivanje lesa iz hlodov poganjalo indonezijska podjetja k modernizaciji njihovih žag.

Doddik Sulistiono je lastnik družbe Citra Fajar Utama - podjetja za predelavo lesa in pohištva v centralni Javi v Indoneziji. Poleg lokalnega povpraševanja, podjetje svoj les in pohištvo izvaža tudi na Kitajsko, Južno Korejo in Tajvan.

»Predelujemo sonokeling [indijski palisander] in jati teak,« pove gospod Sulistiono, »v različne izdelke, kot so dekorativni profili za oblikovanje, material za kitare, laminirane plošče in pohištvo.«


Podjetje je uporabljalo tradicionalne vertikalne tračne žage za ves razrez hlodovine. Začeli so iskati druge možnosti in preizkusili tračno žago Wood-Mizer. Bili so tako navdušeni nad kakovostjo, da so kupili tri tračne žage Wood-Mizer - LT15 in dve tračni žagi LX100.


»Zakaj uporabljamo žage Wood-Mizer?« pojasni gospod Sulistiono. »Zato, ker so cene hlodov danes zelo visoke. Iz vsakega hloda moramo pridobiti čim več lesa, poleg tega potrebujemo kakovostnejšo površino. Tako so tračne žage Wood-Mizer resnično pomembne za naš proizvodni proces.«

»Uspeli smo zmanjšati stroške - še posebej, ko smo pričeli z uporabo tračnih žag Wood-Mizer, so se znižali naši proizvodni stroški. Ker smo dobili boljšo kakovost površine, nam plošč ni treba več pošiljati preko poravnalke in debelinke.«Tračne žage uporabljajo rezila Wood-Mizer RazorTIP, ki so bila zasnovana za žaganje trdega lesa. G. Sulistiono je zelo zadovoljen z njihovo kakovostjo. Praviloma eno rezilo deluje dve uri, nato ga zamenjamo, nabrusimo in nastavimo, naslednji dan pa je spet pripravljen za žaganje. Z enim rezilom RazorTIP so razrezali približno 25-30 kubičnih metrov lesa.


Indonezija zdaj skrbno spremlja procese gospodarjenja z gozdovi in spoštuje naravne vire. »Les izhaja iz nasadov, ki jih upravljata lokalna in centralna vlada, ki je uvedla program trajnostnega gospodarjenja z gozdovi - od majhnih do velikih dreves.«

»Imamo velika drevesa,« pravi gospod Sulistiono. »In moramo jih rešiti.«

Zaradi dejstva, da tehnologija takega pasu rezila Wood-Mizer prihrani les, v Indoneziji že obratujejo številne tračne žage Wood-Mizer.

»Odločili smo se, da bomo kupili še eno tračno žago LX100 in LT15. V prihodnosti načrtujemo nakup žage LT40 ali LT70, da se bo naša produktivnost znatno povečala, zlasti med postopkom rezanja hlodov.«


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji