Članki

Vznemirljiv projekt iz ZDA: Starinska garaža za muzej Ford Auto

Wednesday, May 12, 2021

Vznemirljiv projekt iz ZDA: Starinska garaža za muzej Ford Auto

Ameriški Ford Car Club je zgradil muzej v obliki lesene garaže iz začetka 20. stoletja.

Pravijo, da je model T ameriškega avtomobila Ford, ki ga je Ford Motor Company izdeloval med letoma 1908 in 1927, "postavil svet na kolesa". Ford T je prvi osebni avtomobil na svetu, ki je na voljo navadnim Američanom: ob njegovem pojavu je bila začetna cena približno 850 dolarjev, za nekaj let pa se je znižala na 350 dolarjev. Uspeh forda T je rezultat inovativnega pristopa Henryja Forda za proizvodnjo avtomobilov na osnovi montaže tekočih trakov. Skupno je podjetje proizvedlo več kot 15 milijonov avtomobilov Ford T.

Poleti 2017 je na slavnostno otvoritev muzeja in izobraževalnega središča v starinski leseni garaži, ki je videti kot, da je prišla iz retro fotografij, prišlo približno 5000 obiskovalcev - med njimi mnogi s svojimi obnovljenimi avtomobili Ford T!

Dan Conder, eden od članov kluba T Ford Club in lastnik žage Wood-Mizer, pripoveduje, kako so zgradili muzej.

"Ko smo se odločili za delovno garažo, kjer se lahko ljudje vseh starosti naučijo voziti, popravljati in obnavljati stare avtomobile, smo pomislili: kaj pa, če zgradimo starinsko leseno garažo, kot je bila v začetku 20. stoletja, da ustvarimo pristen občutek tistih časov?".

"Raziskali smo, kakšna mora biti garaža, da bi zagotovili pristno izkušnjo, in se odločili, da bomo za gradnjo uporabili jesenov les," pojasnjuje Dan. Prostovoljno je na svoji žagi Wood-Mizer LT40 razrezal hlode in izdelal les za gradnjo garaže.

Projekt je trajal približno eno leto, z desetinami prostovoljcev, ki so pomagali pri razrezu in transportu lesa, namestitvi lesa za gradnjo sten in izvedbi vseh nalog, potrebnih za ustvarjanje videza in občutka garaže v dneh slave Model T .

Danes je klub Model T Ford Club Ameriškega izobraževalnega centra Vintage Garage videti, kot da sodi na retro fotografijo iz zgodnjega 20. stoletja. Starinsko orodje pokriva stene, obiskovalci pa prihajajo iz vse države, da se seznanijo z dediščino, ki jo predstavlja model T.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji