Članki

Wednesday, November 17, 2021

Učenje obdelave lesa pri Wood-Mizerju na ŠvedskemVsakič, ko švedski podjetnik David Virén izdela desko s svojim skobeljnikom/poravnalko Wood-Mizer, se počuti, kot da se je naučil še eno lekcijo o lesu. "Delo z lesom je več kot le delo, ki ga je treba opraviti. To je učni proces, s katerim si lahko zelo zadovoljen." pojasnjuje.

"Najboljša stvar pri delu z lesom je, da se nikoli ne izučiš v celoti. Vedno imaš nekaj težav, tudi če delaš že dlje časa. Recimo, da narediš poseben profil za svojo stranko, nikoli pa ne veš, ali se bo dobro izšlo. Ko dobiš, kar si želel, je to čudovit občutek." pravi David.

Njegovo podjetje »woodab« iz Torsåkerja, majhne vasice v osrednji švedski provinci Gästrikland, je majhno družinsko podjetje z le dvema delavcema, očetom in sinom, ki sta odprta za raziskovanje obdelave lesa. "Razdelitev dela v mojem podjetju je enostavna. Moj oče upravlja žago LT70, jaz pa delam z vodoravno žago HR115 in štiristranskim skobeljnikom/rezkarjem MP360," pravi David. "Z LT70 režemo hlodovino in pripravljamo material za nadaljnjo obdelavo na HR115 in MP360. Izdelujemo zalogo lesa, da uresničimo vsako željo strank."
David svojo strast do lesa dolguje svojemu očetu Larsu, ki je nekoč upravljal žago Wood-Mizer LT40. Lars je izkušen žagar, ki že več kot 25 let dela v lesni industriji. Zdaj uživa v delu s svojo žago LT70, saj ceni bližino narave in svež zrak, čeprav mu žagovina pokriva suknjič in roke ima večino dneva umazane od smole.

Lars je svojo staro žago LT40 le pred nekaj leti nadgradil na večjo žago LT70. Priznava, da je z novo žago LT70 njegovo delo doseglo večjo hitrost in učinkovitost, z večjim udobjem operaterja in natančnostjo rezanja. Prejšnja LT40 se je izkazala kot zanesljiva žaga, ki je Larsu omogočala dolgotrajno vodenje žagarstva. "Moj oče je kupil LT40 za uporabo v našem gozdu. Vendar je dobil toliko povpraševanj, da se je na koncu odločil, da jo bo uporabljal v komercialne namene in prodajal les lokalnim kupcem. Z LT40 je imel redno službo", se spominja David. "Moj oče se je odločil za zamenjavo z LT70 zaradi vse večjega povpraševanja po lesu. Žaga LT70 ima hidravlične funkcije ležišča, avtomatski nadzor debeline plošč in ponuja več moči in hitrosti za proizvodnjo več lesa. Ta nadgradnja je bila potrebna."

Za Davida se je avantura z lesom začela leta 1998, ko je dobil svojo prvo službo kot upravljavec velikega skobeljnega stroja. Leta 2019 se je odločil postati podjetnik in odprl svoje lesnopredelovalno podjetje, da bi se povezal z očetovo žagarsko dejavnostjo. "Želel sem dokončati očetovo proizvodnjo s končnimi izdelki, ki jih lahko naredim na svojih strojih HR115 in MP360", pravi David. Davidu pa prvi meseci njegovega lastnega poslovanja niso bili lahki. "Največja stvar pri ustanovitvi podjetja je bila, da sem skočil iz starega življenja s stalnim plačilom v natrpan svet vodenja lastnega podjetja. Prehod je bil zame težak.", pravi David.

"Danes je veliko lažje voditi posel, saj sem se naučil izkoristiti potencial strojev Wood-Mizer."
Na vprašanje, kateri stroj igra ključno vlogo v poslu, David nedvomno odgovarja: "Vsekakor je najpomembnejši LT70! Hitrost, moč, natančnost, udobje uporabe z računalniško podprtim merilnim sistemom, enostaven za uporabo - to se popolnoma ujema z našim poslom." Ko je les pripravljen, David uporabi žago HR115 za rezanje desk in robov za še en proizvodni korak. "Ta stroj sem izbral, da bi očetu prihranil čas, da se mu ni bilo treba osredotočati na izdelavo ravnih delov in desk z žago. Osredotoči se lahko le na rezanje velikih hlodov in izdelavo lesa večjih dimenzij za nadaljnjo žaganje z HR115. Izjemno poveča učinkovitost proizvodnje." pojasnjuje David. V zadnji fazi proizvodnje David uporablja skobeljnik/rezkar MP360 za izdelavo končnih izdelkov za stranke.

"Kot vidite, smo sestavili manjšo proizvodno linijo, ki vključuje tri stroje Wood-Mizer. Začnemo z rezkanjem hlodovine - to je očetova naloga, nato pripravim manjše deske in odrezke na vodoravni žagi, na koncu pa pripravim izdelke, kot so talne plošče, deske z robovi, okvirji in drugo, z MP360." pravi David.

Na Švedskem ima lesnopredelovalna industrija vodilni položaj v gospodarstvu. Gozdovi pokrivajo dve tretjini ozemlja in Švedi imajo dolgo tradicijo dela z lesom. Tujec, ki potuje po državi, lahko zlahka opazuje hiše in zgradbe iz lesa, ki se lepo zatečejo v gozdu ali na obali jezera. Te izjemne konstrukcije potrebujejo gradbeni material, ki je prijazen naravi in ljudem, lahko dostopen in razmeroma enostaven za delo. "Poleg rednih naročil gradbenega lesa, me naše stranke prosijo za pripravo lesa za obnovo njihovih hiš in objektov. Potrebujejo prilagojene deske in plošče, s posebnimi profili, da dobijo enak slog za popravilo svojih originalnih hiš." pojasnjuje David. "Restavratorski posel je velik. Ljudje nočejo zapravljati ali metati starega lesa, želijo imeti svoje hiše nedotaknjene. Z MP360 lahko svojim strankam ponudim vse možne profile. Vesel sem, da je povpraševanje po tem prilagojenem veliko in raste."David in njegov oče se zavedata, kako pomembno je razvijati dobre poslovne odnose, saj sodelujeta s svojimi strankami. Po drugi strani pa se zanašata tudi na storitev lokalnega trgovca Wood-Mizer – Mekwood AB. "To je odlična storitev in podpora. Dobro je, da imamo Kjella Larssona (lokalnega trgovca) le telefonski klic stran, saj ko uporabljaš žago, je vedno nekaj, kar lahko potrebuješ - nadomestni deli, olje, rezila ali tehnični nasvet. Hitra storitev in komunikacija sta bistveni." pojasnjuje David.

David vsak dan rad dela in se uči o lesu, ves čas razmišlja o prihodnosti svoje delavnice. "Rad bi nadgradil svoj skobeljnik/rezkar za rezkanje na MP365, tistega s petimi rezalnimi glavami, da bi lahko z enim prehodom skozi stroj izdelal še bolj zapletene profile. Mislim, da bomo z MP365 lahko opravili bolj zapletena naročila za naše stranke!" pove David.
Več informacij: https://www.instagram.com/wood_ab79/Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji