Članki

Tradicionalni zvonovi se bolje slišijo zaradi hrastovih jarmov zvona

Wednesday, December 23, 2020

Tradicionalni zvonovi se bolje slišijo zaradi hrastovih jarmov zvona

Podjetje Bachert, ki ga je leta 1725 ustanovil Kaspar Bachert na jugozahodu Nemčije, uliva in obnavlja celotno paleto bronastih zvonov in lesenih jarmov zvona za stranke po vsej Evropi. Čeprav podjetje deluje že skoraj 300 let, ga še vedno vodijo potomci njihovega ustanovitelja. Še naprej delajo na enak način kot njihov prednik.

Za tiste, ki ne poznajo načina vlivanja zvonov, je to zelo fascinanten postopek, pri katerem se uporabi oblika opeke in gline in zvon se napolni z zemljo. Že 300 let je postopek ostal skoraj enak. Doseči popoln ton na koncu tradicionalnega postopka ulivanja je resnično umetniško delo, ki ga podjetje Bachert sprejema in izpopolnjuje.Na končni ton zvona vpliva jarem zvona na katerem visi zvon. Po mnenju podjetja Bachert, so hrastovi leseni jarmi najboljši možen material zaradi poln in mehek zvok, ki ga ustvarja kombinacija velikega bronastega zvona in ustrezen lesen ovratnik. Od maja 2012 je podjetje Bachert lastno proizvodnjo svojih jarmov preselilo in jim tako omogočilo večji nadzor nad videzom in oblikovanjem končnega jarma zvona.Za izdelavo teh jarmov je podjetje Bachert postavilo tračno žago Wood-Mizer LT15. Žaga uporablja tanka rezila tračne žage in tako ustreza njihovim potrebam po visoki kakovosti in majhni prostornini. V primerjavi z drugimi načini žaganja, je kapitalska naložba za ta stroj nizka, obratovalni stroški pa minimalni. Žaga ima priključek model MP100 za skobljanje/rezkanje tramov, ki dopolnjuje Bachertovo rešitev - hlod lahko obdelajo v končni poravnani tram brez drugih velikih obdelovalnih strojev. Pred prihodom tračne žage in skobeljnika, je bil za izdelavo jarma potreben vsaj en dan. Zdaj lahko v manj kot eni uri izdelajo enak jarem, skobljan in oblikovan po potrebi. Jarem mora biti zelo močan in običajno se uporablja hrast, star od dve do osem let.
Dodatna žaga je podjetju odprla nove možnosti tudi za dodatne prihodke. Ne samo, da izdelujejo les za lastne potrebe, lahko tudi dobavijo tramove za restavratorske projekte, povezane s trenutno stranko.
Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji