Članki

Tračne žage v francoskih Alpah: lepota lesa v vsakem projektu

Wednesday, July 20, 2022

Tračne žage v francoskih Alpah: lepota lesa v vsakem projektu

Yvan Cometto, tesar iz majhne vasice v francoskih Alpah, izdeluje lesene izdelke iz lokalnega lesa s tračno žago Wood-Mizer. V svojem podjetju YC Charpente Yvan dela z lesom in odkriva njegovo lepoto. "Tega kraja ne bi zamenjal za nič drugega na svetu," prizna z nasmeškom na licih.

Montricher-Albanne je majhna vas v francoskih Alpah, tik ob meji z Italijo. Cesta do Yvanovega doma, kjer živi in dela, je strma in ovinkasta, prečka goste macesnove gozdove in slikovite gorske verige. Njegova delavnica je na 1200 metrih nadmorske višine, s čudovitim razgledom na celotno dolino. Čeprav so v regiji Savoye štirje letni časi, se zdi, da sonce ne preneha sijati in daje vaščanom veliko energije za življenje in delo.


Yvan Cometto se že od otroštva zanima za mizarstvo. Dedek ga je naučil delati z orodjem in spreminjati les v dragocene predmete. Yvan se je pridružil Francoski skupnosti lesarjev pri 14 letih in od takrat je profesionalni tesar. Svoje mizarsko znanje še naprej razvija in danes si življenja brez lesarstva ne more več predstavljati.

"Rad odkrivam lepoto lesa v vsakem projektu, ki ga naredim in nikoli ne neham raziskovati ali se učiti o lesu. Ta material se obnaša drugače kadar ga režemo in spreminjamo, ter ga na koncu spremenimo v kos pohištva," opaža Yvan Cometto.
Leta 2020 se je odločil za samostojno podjetniško pot kot lesar. "YC Charpente" je majhno podjetje, specializirano za izdelavo različnih izdelkov iz lesa, kot so pohištvo po meri, notranja oprema in prizidki hiš, nadstreški in terase, gradbeni les itd. "Ustanovitev podjetja je bila resna odločitev, vendar sem vesel, da sem naredil ta korak. Danes lahko delo opravljam sam. Konstruiram in izvajam številne projekte," pravi Yvan.

Yvan verjame, da je les odličen material z edinstvenimi lastnostmi. "Hlodovino kupujem v lokalni gozdarski skupnosti. Ta les je lep. Največkrat uporabljam macesen, občasno pa tudi hrast, javor in jesen. V zadnjem času sem dobil veliko naročil za večje konstrukcije, kot so prizidki hiš, terase, nadstreški," pravi Yvan. Z veseljem podpira svojo regijo tako, da lokalnim kupcem zagotavlja lesene izdelke. "Vse moje stranke prihajajo iz tega kraja in zelo dobro poznajo mojo delavnico. Vsi verjamemo, da je les iz te dežele naš zaklad."


V družbi YC Charpente uporablja opremo Wood-Mizer, odkar je Yvan leta 2020 odprl podjetje. Najpomembnejši stroj je tračna žaga LT15CLASSIC za izdelavo desk, plošč, leg in tramov. Yvan nekatere od teh materialov proda lokalnim kupcem kot gradbeni les, druge materiale pa uporabi za izdelavo končnih izdelkov na skobeljnem stroju/rezkarju. "Vesel sem, da lahko v svoji delavnici naredim vse od A do Ž," priznava Yvan.

Za tračno žago Wood-Mizer LT15 se je odločil, ker je po njegovem mnenju najboljša možnost za začetnike. Tračna žaga LT15 je poceni stroj, ki nudi visoko funkcionalnost in vzdržljivost. Yvanova žaga ima bencinski motor, zato mu ni treba skrbeti za dostop do elektrike. Poleg tega je tračna žaga LT15CLASSIC lahka in kompaktna, kar omogoča enostaven transport.


Yvan je z interneta izvedel za stroje Wood-Mizer. Večkrat je primerjal tračne žage različnih proizvajalcev, na koncu pa je stopil v stik s francoskim predstavnikom strojev Wood-Mizerja. Ko je prvič prišel v pisarno, je bil navdušen nad široko ponudbo in visoko kakovostjo opreme. Da bi bil na tekočem z vsemi novicami Wood-Mizerja, se je Yvan prijavil na e-novice in spremljal uradne kanale družbenih medijev.

Yvan namerava v prihodnosti razširiti svoje podjetje z zaposlitvijo delavcev in nadgradnjo svoje tračne žage na model LT40 ali celo LT70. Tako bo lahko povečal obseg pridelanega lesa in se podal v še večje gradnje objektov. Razmišlja tudi o dodajanju dodatne opreme Wood-Mizer, na primer o robilniku desk EG300. Medtem dan rad začne z zgodnjim vstajanjem, gre v gozd, obišče stranko in nažaga plošče na svoji tračni žagi LT15. "Nikoli ne veš, kaj bo prinesel naslednji dan, in to mi je pri delu z lesom najbolj všeč," prizna.
***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji