Članki

Tovarna za obdelavo lesa v Sloveniji se opira na Wood-Mizer žage

Wednesday, April 17, 2019

Tovarna za obdelavo lesa v Sloveniji se opira na Wood-Mizer žage

Lastnik mizarskega podjetja pripoveduje, kako je postopoma izboljšal in nadgradil svojo delavnico, ter izpolnil svoje sanje o delu z lesom.

Sem Jože Modic, direktor Mizarstva Modic iz Slovenj Gradca, Slovenija. Za mene les v prinaša občutek topline in stila v notranjih prostorih. Vsakdo, ki ljubi les, naj si najde poklic v lesarstvu!

Strokovno delo v mizarstvu sem izbral leta 1981, ker mi je bilo zelo všeč in menim, da sem sprejel pravo odločitev. Obiskoval sem mizarsko šolo v Mariboru, ki je imela triletni poklicni program.

Naši začetki so bili zelo skromni. Moja delavnica je merila le 4 x 9 metrov! Z mopedom sem se vozil k strankam za talne obloge in vrata… Kasneje sem se odločil kupiti nekaj strojev za obdelavo lesa.

Moja vizija je bila izboljšati in postopoma nadgraditi svoje podjetje, nato pa s trdim delom povečati donosnost za posamezne lesne izdelke. Začel sem spoznavati, da si vse več ljudi želi mojih izdelkov, zato sem delovanje razširil in začel zaposlovati nove sodelavce- sprva samo enega, nato dva, tri in več. Najprej smo bili omejeni z našo proizvodno opremo, vendar smo jo postopoma nadgradili.

Naš glavni poudarek je notranje pohištvo. Stroji in naši procesi nam omogočajo, da naredimo karkoli - kuhinje, spalnice, otroške sobe, pisarne ... Poleg tega nudimo tudi storitve notranjega oblikovanja za lokalna podjetja.

Svoje izdelke načrtujemo sami - kuhinje iz masivnega lesa, ivernih in furniranih plošč ter kerrock plošče. Seveda izdelujemo tudi pisarniško opremo, stopnišča, vrata in druge tesarske izdelke na splošno, kot je pohištvo in okna.

Največja ovira je bila nabava ustreznih strojev. Nemogoče je dobiti vse, kar potrebujete čez noč - traja leta in leta. V našem primeru smo potrebovali približno 27 let, da smo dobili to, kar imamo zdaj, in še vedno nismo zaključili.

Les dobimo pri lokalnih lastnikih gozdov in gozdarskih podjetjih. Naš proces v delavnici se začne s hlodovino – surov material - nadaljuje se z žaganjem, oblikovanjem, prečnim razrezom, ravnanjem in končno obdelavo.

Zaradi svoje kakovosti, mobilnosti in optimalne uporabe lesa brez odvečnih odpadkov uporabljam tračne žage Wood-Mizer. S to žago lahko uporabimo celoten hlod, kar pomeni, da je iz enega hloda izdelan celoten izdelek.

Ko so hlodi razžagani v deske, jih razvrstimo in zložimo za sušenje. Ko je les pripravljen, se ga razreže in poravna. Nato gre skozi postopek obdelave in različne vmesne postopke, oblikovanje, CNC-obdelavo in obdelavo robov. Na koncu obdelovanca polakiramo, voskamo ali premažemo z oljem, preden ga sestavimo.

Naše stranke cenijo kompetentnost, kakovost in seveda toplino svojega doma, ko jim pomagamo doseči želeno notranjost. Vse meritve izvajamo na samem kraju in jim svetujemo o izdelkih, ki so najbolj primerni za njihovo življenjsko okolje. Na koncu so naše stranke zelo zadovoljne s končnim izdelkom, ko je v njihovem domu.

Priporočam delo z masivnim lesom, ker prinaša občutek toplote. To je surovina, ki jo lahko dobite na lokalni ravni in jo lahko uporabite na tak način, da prinaša zadovoljstvo prihodnjim generacijam.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji