Članki

Predstavljamo vam Wood-Mizerjev MR200 dvoosni rezalnik z več žagami

Monday, November 9, 2020

Predstavljamo vam Wood-Mizerjev MR200 dvoosni rezalnik z več žagami

Wood-Mizer bo lansiral nov industrijski rezalnik z več listi - vsestranski visoko učinkovit stroj z dvema osema, vsak z do 12 krožnimi žagami, sposoben je žagati les debeline do 200 mm.

Dvoosni rezalnik MR200 z več žagami je zasnovan za večjo proizvodnjo lesa, pri čemer je treba les žagati na plošče. Ima dve gredi, ki jih poganjata motorja z močjo od 15 kW do 30 kW, odvisno od proizvodnih potreb. Vsaka gred je opremljena z do 12 krožnimi rezili s premerom od 200 do 350 mm.Podajalni sistem ima robustno, modularno mizo. Če dodate več teh modularnih odsekov v eno podajalno mizo, lahko obdelate daljše kose. Najmanjša dolžina lesa je 700 mm – krajša od dolžine podobnih strojev konkurentov. Pogonski podajalni valji, ki se nahajajo blizu rezil, omogočajo podajanje tako kratkih kosov. Skupaj je 8 podajalnih valjev, 6 spodnjih in 2 zgornja valja: 4 so neposredno pred žagami in 4 za žagami.

S pomočjo opcijskih laserskih linij, upravljavec stroja MR200 postavi les na podajalno mizo in ga enostavno potisne, dokler ga podajalni valji ne zagrabijo.

Intuitivno nadzorno ploščo lahko namestite na priročno mesto. Poleg individualnega upravljanja motorjev, ima konzola še ampermeter za merjenje obremenitve gredi in regulator hitrosti podajanja do 15 m/min.

Adam Kubiak, vodja prodaje industrijske opreme Wood-Mizer, pojasni oblikovne značilnosti industrijskega rezalnika MR200.

»Priporočamo namestitev opcijskega elektronskega regulatorja hitrosti podajanja, ki nadzira obremenitev gredi in če je presežena optimalna vrednost, samodejno upočasni podajanje materiala. Je zelo uporabna naprava, ki prispeva tako h kakovosti rezanega materiala kot tudi vzdržljivosti stroja."

Druga uporabna možnost je vgrajen drobilnik žagovine, ki ga poganja 5,5 kW motor.

»Kdor ima izkušnje z žagami z več rezili ve, da pri žaganju nastajajo odrezki, kosi lubja in drugi stranski proizvodi, ki lahko prekinejo normalno delovanje stroja," pojasnjuje Adam Kubiak.

»Zato je Wood-Mizer zagotovil možnost namestitve drobilnika, ki te odpadke predela v drobno žagovino, ki jo s stroja odstrani s ciklonskim sesalnikom. Ta stranski proizvod ima vrednost in pomembno je, da ga zberemo in pripravimo na prodajo kot dodaten vir prihodka."

Obe gredi MR200 sta po višini enostavno nastavljivi, tako med seboj, kot glede na podajalni sistem. Ta lastnost omogoča, da sta gredi nastavljeni na optimalno višino za material, ki se obdeluje. Omogoča uporabo optimalnega premera žage, kar posledično optimizira porabo energije in obremenitev stroja.

»Pri žaganju stranic z največjo debelino 200 mm se obe gredi nožev uporabljata s 100-odstotno močjo. Pri prehodu na les z debelino, na primer 140 mm, je mogoče prilagoditi položaj gredi tako, da imajo zgornji in spodnji vhod enake obremenitve, to je, da žagajo 70 mm debeline. V tem primeru bo obraba žag enakomerna, poraba energije pa je najbolj učinkovita," pojasnjuje Adam Kubiak.

»Če proizvodnja deluje predvsem s prizmo določene debeline, na primer 140 mm, je smiselno namestiti žage z manjšim premerom," nadaljuje Adam Kubiak. "Manjša kot je krožna žaga, tanjši je rez in manjša obremenitev motorjev, kar pomeni, da obstaja možnost povečati donos, prihraniti energijo in podaljšati življenjsko dobo stroja. Prilagodljivost te opreme omogoča prihranek in povečanje dobička za vsak primer posebej."Poleg tega ima stroj vijak za natančno nastavitev zgornje gredi. To omogoča, da se zgornja in spodnja rezila premaknejo tako, da žagajo v isti ravnini.

»Priporočamo, da naredite testni rez in nato s tem vijakom prilagodite položaj zgornje gredi, tako, da se zgornja in spodnja rezila popolnoma ujemano," pravi Adam Kubiak. "Na ta način stroj MR200 proizvaja vrhunsko žagan les z gladko površino, ki ne vsebuje robov, kjer se žage srečajo. Takšne nastavitve ima le malo dvoosnih žag z več rezili."

Wood-Mizer MR200 dvoosna žaga z več rezili je kompakten stroj in ima nizke emisije hrupa.

Izkušnje s podjetji, ki uporabljajo te stroje, so pokazale, da je mogoče produktivnost MR200 oceniti na do 10 m3 na uro obratovanja.*

Za podrobnejše informacije se obrnite na lokalnega predstavnika podjetja Wood-Mizer.

*Učinkovitost vsakega sistema z več žagami je odvisna od specifičnih parametrov motorjev in žaganega lesa.


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji