Članki

Poljska tovarna vrhunskega pohištva zmaguje na trgu z žago Wood-Mizer WB2000

Thursday, January 21, 2021

Poljska tovarna vrhunskega pohištva zmaguje na trgu z žago Wood-Mizer WB2000

FAGUS, tovarna lesenih izdelkov iz Sępólno Krajeńskie na Poljskem, je družinsko podjetje, ki temelji na tradiciji in dolgoletnih izkušnjah. Specializirano je za proizvodnjo pohištva iz masivnega lesa, predvsem iz hrasta in bukve. Njihovo vrhunsko pohištvo je zasnovano za spalnice, dnevne sobe in jedilnice.

Vsak od teh kosov je izjemen po svojem videzu in slogu. "Naš končni izdelek je enkraten. Nemogoče je izdelati eno skrinjo ali omaro, da bo videti povsem enako kot druga," pravi Kacper Ziemiński, solastnik podjetja. " Vsako pomanjkljivost lesenega materiala poskušamo spremeniti v najsodobnejšo zasnovo. Danes je večina pohištva izdelana iz ivernih plošč, v naši tovarni pa je videti povsem drugače. Videti ga morate v živo in občutiti z rokami, da boste razumeli, da je les neponovljiv in da je to njegova najvišja lepota."
Brata in solastnika Mateusz in Kacper Ziemiński nadaljujeta strast staršev in starih staršev do dela z lesom. Njihovi stari starši so družinsko dogodivščino z lesom začeli pred mnogimi leti, ko so kupili svojo prvo žago. Nato je njihov oče ustanovil podjetje, v katerem bratje delajo od leta 2013. "Že dolgo nazaj, ko smo bili otroci, smo tekali po delavnici in pribijali žeblje v deske," se spominja Kacper.Vsi družinski člani so odgovorni za vodenje podjetja - podpirajo se z analizo različnih težav in se trudijo, da bi našli najboljše rešitve. Brata sta začela delati s preprostimi stvarmi - igranjem po delavnici, čiščenjem žagovine in sčasoma sestavljanjem pohištva. Danes je smiselno reči, da je vzbujanje strasti v najmlajših letih naraslo na veliko izkušenj in zavzetosti. Znajo se prilagoditi individualnim in prefinjenim potrebam strank z ustvarjanjem izjemnih izdelkov, ki jih ni mogoče nikoli podvojiti.
Do uspeha v tej panogi jim niso pomagale le izkušnje in spretnosti, pridobljene v družinskem podjetju, temveč tudi strast in predvsem izobrazba. "Dolga leta sem se profesionalno ukvarjal s športom in vadil olimpijsko jadranje," pravi Kacper. "Sanje sem uresničeval z udeležbo na olimpijskih igrah in osvajanjem medalj na različnih mednarodnih tekmovanjih. Šport mi je pomagal oblikovati značaj in postal sem bolj vesten, odločen in vedno osredotočen na cilj. Šport me je naučil tudi kako ravnati z ljudmi, saj sem vedno vadil v mednarodnih ekipah." Ta izobraževanja v raznolikem okolju so mu omogočila učenje tujih jezikov in pomagala v sodelovanju z mednarodnimi trgi.Drugi brat, Mateusz, je diplomiral na Poznań University of Life Sciences v Poznanu in sicer iz tehnologije obdelave lesa. Vse poklicne odgovornosti so dodeljene bratom glede na njihove spretnosti. Medtem ko Kacper skrbi za dobro komunikacijo s tujimi kupci, Mateusz nadzira proizvodnjo. Razume izdelek in je dober pri izdelavi novih dizajnov. "Vsak prosti trenutek si vzamemo tudi med obhodom proizvodnih obratov in preverimo, kaj bi še lahko izboljšali," pove Kacper.

Podjetje bratov Ziemiński se uspešno razvija z velikim poudarkom na novih naložbah. Pred kratkim so zgradili nov proizvodni obrat in namestili ogromno industrijsko žago podjetja Wood-Mizer. "Širokolistna tračna žaga WB2000 se dobro ujema z našim dobro razvitim proizvodnim obratom, ki vključuje 10 računalniško vodenih komor za sušenje lesa, žago z več rezili, nekaj žag za lesne plošče, 2 štiristranska rezkarja, 4 CNC-stroje, vrtalnik CNC-stroja, širokopasovnega brusilnika, nekaj stiskalnic za lepljenje lesa in linije za nanašanje olja" pojasnjuje Mateusz.
"Odločili smo se za nakup žage WB2000, ki je v začetni fazi proizvodnje nepogrešljiva za razrez velike hlodovine. Ta naložba je bila namenjena predvsem povečanju produktivnosti. Z družbo Wood-Mizer sodelujemo od začetka našega poslovanja. Prva žaga, ki jo je kupil naš dedek in najnovejši stroj, je že četrti od družbe Wood-Mizer. Naložba v žago WB2000 se zdi pametna poteza, saj smo resnično povečali produktivnost. Od 10 do 15 % povečanja v primerjavi z našimi starimi stroji" pravi Mateusz. "Gradnja novega objekta je bila tesno povezana z nakupom modela WB2000, rešitve, ki so jih razvili inženirji Wood-Mizer, pa so izboljšale celoten postopek in kar je še pomembneje, zmanjšuje potrebe za naslednje faze proizvodnje.""Poleg tega smo se odločili za vlaganje v dve razvrstilni mizi za lažje ločevanje obdelanega lesa na tri strani. Te mize so izjemno koristne pri razvrščanju materiala, da ne omenjamo stranskih transporterjev z gravitacijskimi valji za zbiranje žaganega lesa, ki so jih oblikovali inženirji Wood-Mizer, kar žagi omogoča praktično 8 urno delovanje, z enim samim postankom za zamenjavo rezila" pojasnjuje Mateusz. "Tehnična zasnova tega stroja v celoti izpolnjuje naša pričakovanja, saj so hlodi veliki in težki, ta žaga pa jih lahko obdeluje brez težav - zato je to absolutno tisto, kar smo iskali" pravi Kacper.
Na vprašanje, zakaj so izbrali žage Wood-Mizer, je Mateusz odgovoril: "Wood-Mizer nas še nikoli ni pustil na cedilu, zato smo se odločili za nakup še ene žage. Zelo cenimo sodelovanje z Wood-Mizer. Naj ponovim - njihove stroje uporabljamo že leta in se lahko vedno zanesemo na njihove visoko strokovne storitve in podporo strankam. Po mojem mnenju je Wood-Mizer poslovni partner, ki mu lahko resnično zaupate."Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji