Članki

Pametnejša žaga za boljšo prihodnost gozdov

Wednesday, January 5, 2022

Pametnejša žaga za boljšo prihodnost gozdov

V poznih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je dva ameriška izumitelja prijela preprosta ideja – kaj če bi lahko žago odpeljali k drevesom namesto obratno? Možnost prihranka pri stroških prevoza je navdušila tako Dona Laskowskega kot Dana Tekulveja. V svoji garaži sta izdelala več prototipov in po štirih letih sta uspešno ustvarila pravo mobilno žago, ki je bila lahka, cenovno ugodna in je lahko res dobro žagala les. Leta 1982 so ustanovili Wood-Mizer z geslom – Od gozda do končne oblike.

Ekološke prednosti mobilnosti

S prevozom žage do hlodovine se zmanjša vpliv lesne proizvodnje na okolje. Za dostavo je potrebnih manj tovornjakov, zmanjšata pa se poraba goriva in emisije ogljikovega dioksida. Mobilne žage Wood-Mizer so bile v 80. letih prejšnjega stoletja povsem nov izdelek na trgu, zato se je nenadoma oblikovala nova nišna dejavnost. Podjetniki z žago so lahko učinkovito in ugodno potovali od stranke do stranke in na kraju samem predelali poljubno število hlodov v lesene polizdelke. Včasih ni bilo stroškovno učinkovito peljati časih majhen kup hlodov na veliko žago ali vredno časa lokalne žage in bi takšen les preprosto končal kot drva ali pa bi ga pustili, da razpade. Z mobilno žago bi lahko te hlode pretvorili v dragocen les in tržne izdelke iz lesa enake ali boljše kakovosti, kot je bila na voljo prej.Ekološke prednosti tankih listov za tračne žage

Uspeh podjetja Wood-Mizer pri gradnji cenovno dostopne mobilne žage je bil izključno posledica enega dejavnika – za rezanje lesa so uporabili tanek list tračne žage. Tradicionalno je žagarska industrija menila, da je 'večje boljše', ker lahko debelejše rezilo reže hitreje. Vendar pa tanko rezilo z rezom z debeline 1,5 mm in rezom 2 mm odstrani minimalno količino lesa z vsakim rezom v primerjavi s krožnimi rezili z debelino 6 mm ali velikimi listi tračne žage z debelino 3 do 4 mm. Tako so lahko z rezili Wood-Mizer žagarji iz vsakega hloda dobili več desk in manj odpadkov žagovine. Odvisno od velikosti hloda lahko skupni izkoristek lesa doseže do 80 % namesto od 50 do 60 % pri običajnih širokih žagah. Tehnologija tankih listov prihrani pri surovinah, saj proizvede enako dobre končne lesne izdelke z manj odpada.

"Veliko večji izkoristek tankega reza je neprimerljiv in nas je postavil ob bok konkurenci," je povedal proizvajalec trdega lesa Mike Junk iz ZDA. "Dobivamo enako količino lesa, medtem ko uporabljamo 25 % manj lesa in surovin, kar posledično zmanjšuje stroške prevoza na vseh področjih."

Zoran Zakovlevich, proizvajalec palet iz Srbije, pripomni, da bi lahko po prehodu na žago Wood-Mizer od vsakega kubičnega metra lesa dobil dodatnih 5 palet.Ekološke prednosti zmanjšane porabe energije


Žage Wood-Mizer ne ponujajo le prednosti na enem ali dveh področjih. Zagotavljajo celovite prihranke stroškov z različnih vidikov. Pozitivno vplivajo na številne različne operativne stroške, vključno s porabo energije, ki je pri vlaganju v nove stroje pogosto spregledana. Tanjša rezila Wood-Mizer zmanjšujejo stroške energije, saj zahtevajo bistveno manj energije za delovanje in učinkovito rezanje kot druge metode žaganja. Poleg tega so sama rezila cenejša in enostavnejša za zamenjavo in brušenje. Brušenje rezil Wood-Mizer je mogoče opraviti z minimalnim usposabljanjem, medtem ko velika rezila zahtevajo strokovnjaka za brušenje.Mobilno žaganje – nova industrija in življenjski slog

V zadnjih 40 letih je bilo prodanih okoli 100.000 žag Wood-Mizer v več kot 150 državah po vsem svetu, saj je 'nišna' industrija tankega žaganja rasla in rasla. Mnogi, ki so bili prej omejeni pri možnostih za diverzifikacijo poslovanja, so z novo žago našli novo kariero. Kmetje, domačije, lastniki posesti, pogodbeni žagarji, pohištvene delavnice, lesarski delavci, naravni parki in uveljavljena lesna podjetja so nešteti primeri ljudi, ki so uspešno vključili žago Wood-Mizer v svoja obstoječa podjetja in življenjski slog. Mnogi ugotavljajo, da jim žaga omogoča ustanovitev novega podjetja, bolj samostojno življenje in tesnejšo povezanost z naravo – vsa neopredmetena sredstva, ki jih ustvari lastništvo žage.

Češki voznik avtobusa Pavel Kadlec pove, da se mu je življenje spremenilo na bolje, ko se je odločil kupiti lastno žago in lokalno ponuditi storitve razreza po meri. Rad dela po svojem tempu in ve, da delo, ki ga opravlja, izpolnjuje potrebe, in je ponosen, da je izdelek, ki ga ponuja, tako kakovosten. "Zdaj sem sam svoj šef," je povedal.

Kmet Aigar Tuusis iz Estonije pravi: "Na svoje življenje gledaš drugače, ko imaš svojo žago."Zdi se, da žage spodbujajo boljše družbene interakcije tudi na podeželju. Iz Italije Anna de Guidi, ki vodi podjetje za proizvodnjo palet, pravi: "Žaga je najboljše orodje za pridobivanje številnih prijateljev. Vsak dan se srečujemo z novimi lokalnimi strankami, ki postanejo naši prijatelji."

"Wood-Mizer je najboljša naložba, ki smo jo naredili za našo kmetijo," je dejal lastnik podjetja David Weyler iz ZDA. "Prvotno naložbo je povrnila več kot 6-krat v 6 letih, ne da bi pri tem opravila kakršno koli komercialno žaganje. Omogočila nam je izboljšanje vrednosti naših sredstev in ustvarjanje dobičkonosnega poslovanja na naši zemlji brez tradicionalnega kmetovanja."Žage v krožnem gospodarstvu

Žage Wood-Mizer na splošno delujejo kot osnova za mala in srednja podjetja, predelujejo lokalni les za lokalne končne uporabnike in zaposlujejo lokalne delavce. To je odličen primer trajnostnega razvoja na lokalni ravni, ki pozitivno vpliva na večje regionalno ali državno gospodarstvo. Ta poslovni model je ravno tisto, kar mnogi analitiki napovedujejo že leta – manjša podjetja se bodo hitro in učinkoviteje množila, saj se bodo odzivala na potrebe trga in hitreje vključevala nove tehnologije. Strokovnjaki to pogosto imenujejo "krožno gospodarstvo", kjer se zmanjša količina surovin in ustvariš nič odpadkov. Spodbujanje podjetij k prevzemu tega modela je zelo pomembno za ohranjanje okolja in spodbujanje inovativnosti v poslovanju. Uspeh malih podjetij z žagami Wood-Mizer potrjuje, da je prehod iz »teoretičnega« v »praktičnega« možen in se dogaja danes.***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji