Članki

Od požarov do gospodarskega preporoda: Kako žaga Wood-Mizer pomaga obnoviti italijansko vas

Thursday, December 23, 2021

Od požarov do gospodarskega preporoda: Kako žaga Wood-Mizer pomaga obnoviti italijansko vas

Štiri leta po požarih v dolini Val di Susa, na meji med Italijo in Francijo, lokalna zadruga La Foresta zdravi gozdne rane z dodajanjem vrednosti lesu v vseh njegovih oblikah.

Avtor: Martina Valentini

Očividci se spominjajo dni požarov kot »apokalipse« s temo, dimom in plameni, ki so ogrožali hiše. Štiri leta po požarih, ki so prizadeli Val di Susa, prebivalci Mompantera, enega od epicentrov katastrofe, še vedno doživljajo dogodke tiste noči. Njihovo začasno evakuacijo in boleče občutke je še vedno težko izraziti z besedami. Ko so konec oktobra 2017 pogasili še zadnji požar, je gora pokazala svoje rane z več tisoč hektarji požganih dreves, ogromno lesa je na tleh in nove nevarnosti na obzorju zaradi povečane erozije tal.Skratka, situacija je bila kritična. Toda prebivalci te radodarne doline na obrobju province Torino ne poznajo apatije. Zavihajte rokave in se lotite dela, je bila vedno življenjski moto. Danes se poškodovano območje obnavlja, naravna nesreča pa se spreminja v priložnost za najboljše prakse trajnostnega razvoja.


Video: Matteo Berlenga

Varčevanje s surovinami in zmanjšanje odpadkov

"Da bi preprečili nove požare, smo morali večino lesa nemudoma odstraniti s tal," pojasnjuje Giorgio Talachini, član zadruge La Foresta di Susa."Hkrati smo z delom tega lesa začeli delati na zatiranju erozije,« dodaja. "To nam je omogočilo, da smo zagnali najbolj inteligentno strategijo - strategijo preprečevanja."

"Bistveno je, da se izognemo izrednim razmeram - to stane manj kot odprava posledic, in kar je najpomembneje, gozd je ohranjen."

Zadruga uspešno deluje na dva načina, s čim boljšo uporabo surovin lesa in občutnim zmanjšanjem lesnih odpadkov. Oba cilja dosežemo s tehnologijo Wood-Mizer, žaganje lesa s tankimi rezili. Na sortirnici delavci La Foresta izberejo hlodovino in jo razdelijo glede na njihove značilnosti. Tu razrežejo hlod na želeno dolžino. Iz gozda, ki se razprostira na več kot 200 hektarjih, les prevažajo približno 15 kilometrov do mesta Susa, kjer ga sortirajo. Žlahtne dele pošljemo na žago, manj vreden material pa uporabimo za proizvodnjo lesnih sekancev. "Z Wood-Mizerjem lahko kar najbolje izkoristimo les, ki je ostal po požaru," pojasnjuje Talachini. "Najkakovostnejši les se uporablja za izdelavo pohištva, miz in stolov ali za izdelavo notranjih elementov."
Zmanjšanje lesnih odpadkov

Primarni stroj za obdelavo lesa je tračna žaga Wood-Mizer LT40, ki lahko zagotavlja visok donos in zlahka opravi veliko delovnih ur. Žaga lahko razreže hlodovino s premerom do 90 centimetrov in dolžino več kot osem metrov in pol. Poleg tega žaga zagotavlja visoko natančnost rezanja z minimalno količino žagovine. Stroj je opremljen z elektronsko napravo Setworks za prilagajanje rezila za hitro izdelavo zahtevane debeline plošče in rezervoarjem za vodo za mazanje rezila, ki ohranja rezilo čisto med rezanjem. Rezilo s tankim zarezom je debelo le 2 mm; zato vsak hlod proizvede več desk in manj žagovine, kar je v zadrugi cenjeno, saj so vedno pazili na gospodarno porabo lesnih surovin. "Naša naloga je ustvarjanje končnih izdelkov iz lesa, žagovino pa pošiljamo naprej za uporabo v bioenergiji," pravi Talachini. "Tako dosežemo proizvodnjo brez odpadkov."La Foresta in Wood-Mizer: Sodelovanje za skupno prihodnost

Zadruga La Foresta v Val di Susa deluje že od leta 1995 in služi infrastrukturi predvsem na območjih z omejenimi možnostmi, do katerih lahko pridete le s posebnim prevozom, kot so žičnice, terenski bagri in helikopterji. Glavni cilj dejavnosti je trajnostno gospodarjenje z gozdovi, ki ga dosežemo z upoštevanjem standardov kakovosti, uporabo visoko učinkovite opreme z nizko vsebnostjo odpadkov in usposabljanjem upravljavcev. Wood-Mizer že 15 let podpira La Foresto.

"Žago Wood-Mizer smo izbrali po oceni široke palete alternativnih tehnologij. Po toliko letih sodelovanja smo zadovoljni z odličnim delovanjem stroja, poprodajno storitvijo in priložnostjo, zahvaljujoč našemu odnosu s podjetjem, da se vedno zavedamo novih tržnih trendov," pravi Talachini. "Naše sodelovanje se še razvija. Pred kratkim smo kupili skobeljnik/rezkar Wood-Mizer za sekundarno obdelavo lesa."Pomen dodajanja vrednosti izdelku

Talachini meni, da je uporaba kakovostne opreme ključ do uspeha na trgu, kjer je izboljšanje izdelkov temeljnega pomena. V zadnjih mesecih je podjetje prizadela viharna cena, ki je zajela trg surovin in dosegla zgodovinski rekord cen nad 600 € za kubični meter lesa. Septembra se je razburjenje umirilo, kar je pustilo prostor za popravek cene navzdol. Toda izkušnje kažejo, da je volatilnost stroškov vedno potencialna past za mala podjetja. "Povečanje vrednosti izdelka je temeljnega pomena," zaključuje Talachini. "Delamo lokalno, vendar se moramo soočiti s cenami, ki se gibljejo globalno. Zato moramo ustvarjati višjo dodano vrednost, da se bo podjetje lahko uspešno razvijalo in tržilo."***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji