Članki

Obnova delno lesenih hiš: od hobija do posla

Wednesday, May 8, 2019

Obnova delno lesenih hiš: od hobija do posla

Za mnoge lastnike žag Wood-Mizer, se obdelava lesa začne kot hobi, sčasoma pa se spremeni v pravo podjetje, ki prinaša ne samo užitek, ampak tudi dohodek.

Družina Kim in Christiana Zibulla iz mesteca Berkum v Nemčiji vodita globalno inženirsko podjetje. Navdušenje nad staro delno leseno arhitekturo jih je pripeljalo do situacije, da so pred nekaj leti na dražbi kupili propadajočo stavbo, ki je bila označena kot arhitekturni spomenik.

"Pravzaprav smo iskali stanovanje zase, vendar takšne priložnosti nismo mogli spregledati," je dejala Kim. "Nihče ni hotel kupiti te hiše zaradi strahu pred prekomernimi stroški obnove in strogimi zahtevami uprave za zaščito spomenikov."

Po večmesečnem delu je bila hiša popolnoma obnovljena, Kim in Christian Zibulla pa sta spoznala, da se tam ne bosta ustavila, in kupila sta drugo leseno hišo.

Zdaj družina trdo dela na tretji hiši, ob kateri bo zgrajena mizarska delavnica. V gradbeništvu se aktivno ukvarja brigada desetih obrtnikov. Oprema Wood-Mizer, vključena v projekte, vključuje žago LT20 z električnim motorjem, kupljena leta 2013, in mobilno žago LT70 z dizelskim motorjem, ter EG100, ki je bila kupljena v začetku leta 2018. Moduli za sušilne komore so nameščeni v prikolici na kolesih. Prvi od Wood-Mizer skobeljnikov/oblikovalcev je bil pravkar dostavljen. Vsi stroji so enostavni za transport in namestitev na gradbišču. Christian Zibulla kupi svež hrast, ga hrani v hlodih 3–4 leta, nato pa ga po potrebi razreže in posuši.

Očitno jim je izkušnja družine Zibulla pomagala, da so svoj hobi preoblikovali v novo podjetje - storitev popravljanja in obnove starih hiš. Zdaj lahko tudi drugi ljubitelji lesene arhitekture uživajo v prenovljenih lesenih hišah. Tel: +49 151 18 250 114

Avtor: Kirsten LongmussName:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji