Članki

NORVEŠKO PODJETJE ZA LESENE KONSTRUKCIJE JE IZVEDLO NADGRADNJO NA RAZŠIRJENO ŽAGO LT70

Thursday, August 1, 2019

NORVEŠKO PODJETJE ZA LESENE KONSTRUKCIJE JE IZVEDLO NADGRADNJO NA RAZŠIRJENO ŽAGO LT70

To norveško podjetje z žago Wood-Mizer LT70 naredi vse – od udobnih brunaric s pogledom na jezero do razkošnih počitniških hišic.

Simostranda Stav & Laft je gradbeno podjetje za lesene konstrukcije s sedežem v predmestju Osla. Podjetje vodita Sveinung Bergan in Einar Holm, ki skupaj sodelujeta kot partnerja že 22 let.  

Einar je že v mladosti začel z gradnjo brunaric v gozdu za njegovo hišo. Pravi, da je bil rojen za gradnjo hiš. Sveinung pa je vrsto let delal s tovornjaki in drugimi stroji, preden je začel graditi hiše z Einarjem. Všeč mu je, da vsak dela rokami.

Specializirana sta za celovite rešitve na področju gradnje lesenih domov za njune stranke, pri čemer poskrbita za vse vidike, od načrta do polaganja ruše na strehe njunih hiš z zeleno streho. Odlične rezultate dosegata tako pri izdelavi preprostih koč sredi gozda kot pri gradnji razkošnih počitniških hiš v gorah.

Za vse električne in vodovodne instalacije sodelujeta s podizvajalci, tako da njunim strankam izvajalcev ni treba iskati drugje. Simostranda Stav & Laft je rešitev, ki ponuja vse na enem mestu, z neprekosljivimi izkušnjami in poudarkom na kakovosti.

»Leseni domovi imajo na Norveškem dolgo in bogato tradicijo. Lesene hiše dihajo in so bolj zdrave. Od časov Vikingov do 19. stoletja so na Norveškem lesene hiše večinoma gradili na ta način. Metode se od takrat do danes niso bistveno spremenile, saj zagotavljajo, da so tako narejene stavbe trdne in lepe. Sva izrazita zagovornika ohranjanja norveške tradicije gradnje domov.«»Najina filozofija je, da morajo biti najini izdelki edinstveni in trdni. Imava svojo žago in sama razreževa, vse, kar uporabljava.  Vse deske in talne obloge so ročno izdelane, prav tako pa izdelujeva notranjo opremo po naročilu. To pomeni, da sva vedno prepričana v kakovost, ki jo dobi stranka.«

Hlodovino pridobivata v bližnjih gozdovih in nato razžagata na dolge tramove s svojo novo žago Wood-Mizer LT70. Nato pustita, da se tramovi sušijo dve leti, tako da imata les vedno na voljo za prihodnje projekte. Ko je vse pripravljeno za začetek projekta, izbereta suhe tramove iz zaloge in jih ponovno razžagata na potrebne končne dimenzije.

Lesne komponente za projekte nato razžagata, tako da jih je mogoče sestaviti z vsemi potrebnimi spoji, celoten projekt pa sestavita v njuni delavnici. Da zagotovita dobro prileganje lesnih spojev in enakomerno površino lesa, uporabljata različne žage in motorne žage, na koncu pa jih obdelata še ročno s sekiro. Projekt nato razstavita, naložita na prikolico in odpeljeta do kraja, kjer se lahko začne montaža.


Ti hlodi niso na voljo v trgovini. Einar in Sveinung vsak hlod razžagata po meri za vsak projekt posebej.

»To žago uporabljava za skoraj vse – talne obloge, strehe, tramove, oblikovanje hlodov – praktično vsi deli projekta se obdelajo na tej žagi.«
Pred tem sta od leta 1991 naprej uporabljala stari model LT40, leta 2018 pa sta nadgradila na novo žago LT70 z veliko hitrejšo hidravliko. Njuna žaga je bila prilagojena v skladu z njunimi potrebami s posebej dolgim podaljškom ležišča. Dva dvosmerna verižna hidravlična obračalnika poskrbita za obračanje še tako težkih hlodov, hidravlični valji pa omogočajo premikanje hloda naprej in nazaj po ležišču. Takšna konfiguracija ležišča jima omogoča razrez hlodov, ki so dolgi do 12 metrov.»S svojo staro žago sva bila resnično zadovoljna, zato sva se odločila kupiti še eno žago Wood-Mizer, saj servisiranje zagotavlja podružnica podjetja Wood-Mizer na Norveškem. Servis je vedno na voljo, ko ga potrebujeva.«

»Wood-Mizer je dobra rešitev za Norvežane, saj je tu veliko kmetov. Uporaba teh žag je varna in enostavna.«

Avtor: Jacob MooneyName:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji