Članki

Nemška mizarska delavnica reže ogromne hrastove hlode s tračno žago WM1000

Wednesday, October 16, 2019

Nemška mizarska delavnica reže ogromne hrastove hlode s tračno žago WM1000

Ko sta se Heiner Schäfers in Aron Keidel, dva ljubitelja lesa in čudovitih izdelkov iz lesa, srečala na mojstrski mizarski šoli v Nemčiji, se je oblikovala briljantna ideja. Skupaj sta začela sodelovati pred 10 leti in danes vodita resnično edinstveno podjetje v Recklinghausenu v Nemčiji.

»Svoj posel vodimo na nekdanjem posestvu, ki je bilo ustanovljeno leta 1883, kjer so kopali premog do leta 1970,« pravi Heiner. »Nekatere zgradbe nekdanjega obrata v Recklinghausenu so že porušene, druge pa še vedno stojijo in so namenjene podjetnikom in obrtnikom, ki vodijo svoja podjetja.«

Aron in Heiner vodita tri podjetja. Lehmundo, ki je specializirano za obnovo opečnatih zgradb, je večinoma Aronovo strokovno področje. Schreinerei Schäfers je mizarska delavnica, za katero je odgovoren predvsem Heiner. Skupaj vodita tudi trgovino z imenom Naturalis, kjer ponujajo ekološke gradbene materiale in izdelke iz dreves.


»Nismo tisti mizarji, ki bi radi proizvajali v velikem obsegu. Naše najljubše delo je gradnja iz masivnega lesa in ustvarjanje individualne zasnove. Les je lepo čutiti, je topel, vsak kos je mogoče obdelati posebej in človek mora imeti malo občutka, da lahko z njim dela,« pravi Heiner.

Ljudje se pogosto ustavijo pri Naturalisu, da bi kupili nekaj naravnega lesa, barve ali gradbenega materiala. Aron in Heiner se s strankami veliko pogovarjata in odkrila sta, koliko ljudi bi želelo nekaj narediti iz lesa. Nekega dne so prišli na idejo, da bi organizirali mizarske delavnice.

»Trenutno kupce učimo, kako izdelovati pohištvo iz lesa. Med delavnicami lahko sami izdelajo kos pohištva z lastnim dizajnom. Ljudje so očarani nad tem postopkom, od razreza hloda do končnega izdelka,« se spominja Heiner.

Aron in Heiner se v vsaki fazi proizvodnje osredotočata na kakovost. Zelo pomembno je, da v svoji delavnici uporabljajo les najvišje kakovosti. Dolga leta kupujejo hrastov les od zaupanja vrednega dobavitelja in ga razrežejo na potrebne velikosti na njihovi zanesljivi tračni žagi Wood-Mizer LT40. Toda sčasoma je bilo vedno težje in težje kupiti ustrezen, pravilno posušen hrastov les. Prišli so na idejo, da bi odkupili hlode naravnost iz gozda in les pripravili sami.

»Ker je žaga LT40 delovala odlično, smo se odločili, da kupimo še eno žago Wood-Mizer. Pred pol leta smo kupili WM1000, da bi sami rezali hlode,« je povedal Aron. »Hlod razrežemo na deske in ga nato shranimo vsaj dve do tri leta, da se naravno posuši, preden lahko postane miza ali stopnice. Tako pripravljeni izdelki iz lesa so izjemno trpežni in služijo več sto let,« še doda.

Izbrali so tračno žago Wood-Mizer WM1000 zaradi velike zmogljivosti. »Z WM1000 lahko režemo zelo velike hlode. Največji hlod doslej je imel premer 1,7 metra. Je trdega lesa, zato hlodi niso le veliki, ampak tudi res težki, za to pa za nalaganje na žago pogosto potrebujemo dva traktorja. Vendar je stroj tako robusten, da z lahkoto ravna s takšnimi hlodi,« pravi Aron.

Hlodi so včasih stari desetletja. V notranjosti pogosto vsebujejo kovinske koščke, na primer žeblje ali šrapnele granat iz druge svetovne vojne. Tudi to ni velika ovira za žago WM1000.

»Ko rezilo udari v kovino, se ne zlomi in mi omogoča, da rez zaključim naravnost. Popravilo in ostrenje rezila ni drago in menjava na žagi je enostavna in hitra,« pravi Aron.

Aron ceni tudi način kako je narejena tračna žaga. »Ker se premikate z glavo, ste resnično ves čas blizu reza in lahko vidite in nadzirate postopek rezanja. Zelo koristno je«.

»Nastavitev stroja in usposabljanje je trajalo dva dni. Vse, kar smo morali narediti, je bilo zagotoviti prostor. Tehniki so stroj postavili na mestu, ga izravnali in prilagodili ter nas naučili, kako z njim ravnati. Bilo je zelo dobro organizirano in vse je bilo vključeno v ceno. Wood-Mizer je ponovno potrdil kakovost svojih izdelkov in storitev,« pravi Aron.

Avtor: Paulina Lewandowska
Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji