Članki

Nadgrajena stara mizarska delavnica v Nemčiji

Wednesday, January 22, 2020

Nadgrajena stara mizarska delavnica v Nemčiji

Wood-Mizer poravnalka/skobeljnik MP360 izboljšuje hitrost in natančnost v nemški mizarski delavnici, ki je močno zasidrana v zgodovini.

V čudoviti zgradbi, napolnjeni s skoraj 100-letno zgodovino žaganja in mizarstva, Montagebau Keller odlično združuje izkušnje in veščine svojih prednikov z inovativno opremo Wood-Mizer za obdelavo lesa. Zaščita industrijskega spomeniškega objekta se nahaja v Gartowu, na vzhodu Spodnje Saške, v Nemčiji, od leta 1923 kot žaga in mizarska delavnica.

Moritz Kollenrott, glavni mizar Montagebau Keller, pojasnjuje: »Ta pol-lesena stavba je zgrajena na tradicionalen način in je uvrščena med zgodovinske spomenike. V mansardi je celo zgodovinski parni stroj, ki je celotno vas oskrboval z elektriko.«


Stavba je izjemna - polna stare mizarske opreme in z njo povezane zgodovine. Dolga desetletja je nekdanji lastnik številnim mizarjem omogočal življenje, delo in učenje na kraju samem. Še danes lahko povsod najdemo sledove obrtnikov, ki tam živijo in delajo.

»Ko sem bil prvič tukaj, sem mislil, da sem vstopil v muzej,« pravi Moritz. »Čeprav tu delam že več kot osem let, še vedno odkrivam nove majhne kotičke. Delati tukaj je naravnost navdušujoče.«
Montagebau Keller že več kot 14 let proizvaja različne lesene izdelke, vključno s pohištvom, okni, vrati, stopnicami in nadstrešnicami za avtomobile. Do nedavnega, se je podjetje zanašalo na tradicionalne metode in stare stroje, vendar je vedno večje povpraševanje prehitelo zmogljivosti obstoječe opreme.

Natančnost glede dimenzij lesenih plošč je zelo pomembna, stari stroji pa niso bili zelo natančni. Zato je bila sprejeta odločitev o zamenjavi nekaj zastarelih strojev in nadgradnjo na sodoben stroj za poravnavo/skobljanje Wood-Mizer MP360. Od namestitve je stroj bistveno izboljšal potek dela v delavnici.

»Izdelujemo deske različnih velikosti, od plošč 1,5 x 3 cm do velikih 14 x 14 cm ali 16 x 16 cm tramov. Pred tem je bilo težko doseči, da se deske ujemajo s točno določenimi dimenzijami, vendar je stroj zelo natančen in koti so vedno 90 stopinjski. MP360 je zelo natančen,« je dejal Moritz.

Model MP360 na vseh štirih straneh poravna in skoblja les, kar je močno pospešilo delovanje v Montagebau Kellerju.

»MP360 nam prihrani veliko časa in dela. Prej smo potrebovali ves dan, da smo izrezali les za eno nadstrešnico za avto, zdaj to naredimo v približno treh urah«, pripomni Moritz.

Manj ročnega dela, večja učinkovitost in zmožnost obdelave velikega materiala na enem stroju so lastnosti, ki jih Moritz še posebej ceni pri poravnalki/skobeljniku.

Povedal je: »Grede, ki jih uporabljamo, so običajno dolge od šest do osem metrov - velike so, dolge in resnično težke. Premikanje med stroji je bilo naporno in dolgotrajno. Zdaj les obdelamo na enem stroju in naše delo je postalo veliko lažje.«

»Odločil sem se, da bom postal mizar, da bom delal s čudovitim vsestranskim materialom, ki lepo diši in se je prijeten. Poleg tega delam na edinstvenem, zgodovinskem mestu in uporabljam najnaprednejšo, profesionalno opremo. Težko je najti boljše delo, kot moje.«

Avtorica: Paulina Lewandowska


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji