Članki

Mobilna tračna žaga v gorah Francije: žaganje v vsakem letnem času!

Wednesday, February 22, 2023

Mobilna tračna žaga v gorah Francije: žaganje v vsakem letnem času!

Francoski podjetnik Serge Jourdan, z mobilno tračno žago Wood-Mizer LT70, reže lokalni les za mizarje, žaga po meri in je kadar koli na voljo za pomoč drugim uporabnikom tračnih žag Wood-Mizer v dolini Haut-Verdon v Beauvezeru.

»Ime mi je Serge Jourdan. Imam mobilno tračno žago v dolini Haut-Verdon v Beauvezeru v francoskih Alpah. Zakaj sem izbral tračno žago LT70? Ker se je z žago enostavno premikati. Delam v gorskem območju in ko grem po gorskih prelazih in gozdnih poteh na 2.400 metrih nadmorske višine, vedno enostavno obvladam svojo tračno žago. Ta stroj deluje skoraj vse dni v letu!«

Serge se z lesom ukvarja od svojega 16. leta, začel je kot sezonski sekač in drvar v dolini. Že od nekdaj si je želel delati v gozdu, zato je opravil višjo poklicno šolo z diplomo gozdarske proizvodnje. Leta 1993 je ustanovil svojo dejavnost lesarstva in sečnje, vendar se je zaradi vse nižjih plač za ta dela odločil razširiti svoje storitve na žagarstvo. »Pred tem sem kratek čas delal v lokalni stacionarni žagi, vendar sem kmalu ugotovil, da je ta posel preveč zapleten, da bi ga vzpostavili in fleksibilno vodili za stranke. Leta 2000 sem bil prvi pogodbeni mobilni žagar na tem območju z vedno več strankami,« se spominja Serge Jourdan.

Čeprav je bil pionir v mobilnem žagarstvu v regiji doline Haut-Verdon, je Serge moral ljudem iz okolice pomagati verjeti v dejansko vrednost njihovega lesa. Desetletja so ljudje trdili, da lokalni les ni dovolj dober za gradnjo hiš, čeprav so nekatere stare vaške hiše stare 300 let in so še vedno videti trdne. »Danes to ni več težava,« pravi Serge. »Vse moje stranke lahko razdelimo v dve skupini – tiste, ki pridejo v moje skladišče in iščejo kakovosten macesen iz lokalnega izvora, in tiste, ki naročijo mojo stroitev razreza tam, kamor noben drug ne more priti.«Mobilna tračna žaga LT70 v gorah

Sergejev uspeh ne bi bil mogoč brez učinkovitega, zanesljivega in, kar je najpomembneje, mobilnega orodja za žaganje. Mobilna tračna žaga LT70 je drugi Wood-Mizerjev stroj, ki ga ima v lasti. Svojo žagarsko dejavnost je začel leta 2000 z rabljeno žago LT40 in jo prodal s približno 6.800 delovnimi urami. »Moral sem zamenjati svojo staro žago LT40 z malo večjim strojem. Premera žaganja LT40 in LT70 sta podobna, vendar z LT70 lahko delam hitreje. Za tračno žago LT70 sem se odločil, ker sem poznal svojo žago LT40 kot vzdržljiv stroj, ki je enostaven za uporabo in vzdrževanje. Le nekatere dele, ki se po naravi obrabijo, je bilo treba redno menjati.«

Wood-Mizer LT70 je zanesljiva tračna žaga, ki je kos izzivom mobilnega žaganja v gorah. »Ko sem pri stranki v gorah, lahko delam na svoji tračni žagi LT70 tudi kadar dežuje. Včasih lahko traja kar nekaj časa, da stroj pravilno postavim na neravnih in vlažnih tla v gozdu, vendar na koncu delo vedno opravim,« pravi Serge. »Tračno žago LT70 bi priporočal tudi drugim, ki se ukvarjajo z razrezom hlodovine, saj je enostavna za uporabo in premikanje, še posebej z ležiščem velikosti M (dolžine 6,5 m), ki je najboljša izbira za težke gorske prelaze in gozdne poti.«

»Spominjam se primera podjetnika za razrez hlodovine, ki je svoje stranke oskrboval z dolgimi strešnimi nosilci, ki jih je vlekel za seboj z vojaškim tovornjakom. Nekega dne me je poklical, da bi mu pomagal priti do nekaterih njegovih strank, ker on ni mogel priti preko slabih poti in gorskih prelazov. Prihod do teh strank bi mu vzel več kot 3 ure, medtem ko sem jaz z avtomobilom in tračno žago LT70, potreboval le 1 uro vožnje. Vesel sem bil, da sem mu lahko pomagal!«


Najboljša naložba v opremo Wood-Mizer

Poleg prenosne žage LT70 ima Serge v lasti še drugo opremo proizvajalca Wood-Mizer. In tako je popolnoma neodvisen podjetnik. Za dopolnitev tega stroja je kupil ležiščne podaljške, ki mu omogočajo žaganje tudi do 12 metrov dolgo hlodovino. V Sergejevi delavnici je tudi oprema za vzdrževanje rezil Wood-Mizer – dva brusilnika, naprava za nastavitev zob in 4-stranski skobeljnik/rezkar Wood-Mizer za izdelavo končnih lesenih izdelkov. Poleg tega ima tudi sušilnico za sušenje lesa.

»Kombiniranje 4-stranskega skobeljnika/rezkarja in sušilnice za les je bila dobra naložba,« pojasnjuje Serge. »Po predelavi hlodovine v les, vedno ostane nekaj desk po mizarskih naročilih. Prodaja teh desk v razsutem stanju se ni dobro obnesla, zato sem pomislil, da bi les posušil in ga prodal kot končne lesene izdelke. Kupil sem 6 metrov dolgo temperaturno nadzorovano sušilnico za les, skobeljnik/rezkar za izdelavo macesnovih oblog in podov ter precej širokih konstrukcijskih okvirjev.«

Rezilo za tračno žago za vse vrste lesa

Preden je kupil mobilno tračno žago Wood-Mizer, je Serge nekaj časa delal v lokalni stacionarni žagi in si pridobil veliko izkušenj z vzdrževanjem rezil. »Brušenje sem vedno izvajal sam. Preden sem kupil svojo mobilno tračno žago, sem opravil pospešeni tečaj brušenja velikih navpičnih listov za tračne žage, kar mi je kasneje dobro služilo, ko sem moral brusiti svoje liste za tračno žago Wood-Mizer.”

V svoji delavnici ima dva brusilnika – eden je pripravljen za profil 10/30, ki ga najpogosteje uporablja, drugi pa za 13/29 ali 4/32, odvisno od potreb. Serge vedno hrani tri profile v svoji škatli z rezili. Profil 4/32 uporablja za žaganje suhega in trdega lesa, 13/29 pa za mehki les, za nekatere borovce ali macesen. »Imam dve vrsti profilov rezila 10/30 – nastavljeno rezilo in rezilo s konico Stellite. Vedno uporabim nastavljeno rezilo, če nisem prepričan glede hloda ali če ima žeblje in kovinske ostanke. V nasprotnem primeru se odločim za rezilo s konico Stellite,« pojasnjuje Serge.

Znanje o uporabi primernega tipa žaginega lista za določeno vrsto lesa omogoča Sergeju obdelavo različnih drevesnih vrst, ki so na voljo v dolini Haut-Verdon. Na dnu doline je nekaj navadnega bora, višje pa je več macesna, ki je Sergejeva najljubša vrsta lesa. Nižje v dolini je alepski bor, ki postaja vse bolj priljubljen v gradbeništvu. Ob reki raste tudi nekaj listavcev, kot sta hrast in jesen. V okolici Mont Ventouxa lahko naleti na nekaj redkih vrst – ciprese in cedre. »V zadnjih 22 letih sem verjetno žagal skoraj vse vrste lesa, tudi drevesa, ki ne rastejo v Franciji. Žagal sem rusko oljko, judovo drevo, pušpan, hruško in marelico …, s svojo tračno žago LT70 in ustreznim rezilom za žago Wood-Mizer lahko razrežem vse vrste lesa!« trdi Serge.
Razširjena služba za stranke

Serge Jourdan si je v dolini prislužil sloves ne le z dobavo vrhunskega lesa lokalnim mizarjem ali s pogodbenim žaganjem v težko dostopnih gorskih krajih, ampak tudi z zagotavljanjem najboljše podpore za druge stranke uporabnikov žag Wood-Mizer . Poleg uspešnega vodenja svojega podjetja, je že več kot 22 let tudi zastopnik Wood-Mizerja. Njegove naloge vključujejo zagotavljanje tehnične podpore, izvajanje popravil in inštalacij, usposabljanje novih uporabnikov tračnih žag ter predstavitev žag Wood-Mizer na različnih razstavah in sejmih.

»Vedno sem poskušal biti čim bolj odziven na svoje stranke. Včasih sem po telefonu s stranko popravljal žago, kar na licu mesta. To, da lahko nudimo nujno podporo strankam, je pomembna prednost. Dobro vem, kakšen je občutek, ko si novembra v gorah in iz dneva v dan zapade okoli 50-60 cm snega. Brez nadomestnega dela, ki ga potrebujete za svojo pokvarjeno hidravliko, verjetno ne boste preživeli še enega dneva na lokaciji,« pojasnjuje Serge.

***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji