Članki

Mobilna tračna žaga pomaga prihraniti denar za prevoz hlodov

Wednesday, February 10, 2021

Mobilna tračna žaga pomaga prihraniti denar za prevoz hlodov

"Ne potrebujemo več traktorja, da bi potegnili hlode iz gozda, ali tovornjaka za prevoz pripravljenih desk na lokacijo stranke," pravijo bratje Geronazzo, uporabniki mobilne tračne žage iz Italije.

Mestece Valdobbiadene, ki se nahaja v vznožju italijanskih Alp, je dom bratov Sergia in Bruna Geronazza. Odkrila sta edinstveno poslovno priložnost: upravljanje mobilne tračne žage za pomoč tistim, ki morajo les sekati v nedostopnih gorskih predelih."Rodili smo se in odraščali sredi hlodov, desk in veliko žagovine," ponosno pove Bruno in se spominja strasti, ki jo je njegov oče vložil v družinsko žago. Toda Bruno priznava, da gre za "delo, ki izginja". Velike žage se počasi zapirajo. Družinske kmetije, majhni mizarji in posamezniki, ki so nekoč delali z lokalnim lesom, zdaj ne morejo več početi tega kot prej, ker nimajo dostopa do žage. "Naša ideja izhaja od tu", pravi Bruno. "Domač posel žaganja."Sanje bratov Geronazzo so se uresničile z nakupom modela Wood-Mizer LT40, hidravlične mobilne žage z dizelskim motorjem. "To smo opazili na sejmu in se hitro zaljubili", razlaga Sergio. "Zahvaljujoč žagi lahko gremo neposredno do krajev, kjer so posekali hlode, in tam opravimo svoje delo: pripeljemo žago LT40, v nekaj minutah segrejemo motor in začnemo delati.""Na ta način", nadaljuje Sergio "odpravimo težavo pri prevozu in strankam pomagamo prihraniti denar. Ne potrebujemo več traktorja, ki bi potegnil hlode iz gozda, niti tovornjaka za prevoz pripravljenih desk do stranke."


LT40 ima dve prednosti, ki jih bratje Geronazzo izkoristijo za natančen rez. Prva je elektronska naprava Setworks, ki omogoča natančne meritve plošč, ki jih želijo rezati, ne da bi ročno preverjali merilno lestvico za vsako ploščo."Z Wood-Mizer napravo Setworks smo lahko zelo natančni", pravi Bruno. "Videli smo lamele, ki so 7 mm debele plošče. Tako lahko odrežete desko, vrnete glavo žage nazaj na začetek in že je izmerjena za naslednji rez. Je zelo preprosto in zelo hitro."

Drugič, Bruno in Sergio uporabljata specifična rezila Wood-Mizer glede na vrsto lesa, ki ga režeta. "Wood-Mizer izdeluje svoja rezila", pravi Sergio. "Za vsako vrsto lesa je eno, od mehkejših do trših in vlaknastih. Na ta rezila lahko računamo, saj vedno najbolje režejo."

Vsestranskost žage LT40 je tudi bratoma Geronazzo omogočila, da vzpostavijo donosne odnose z drugimi lokalnimi podjetji v lesni industriji, zlasti s tistimi, ki proizvajajo pridobivajo material iz starih domov in ga oživijo.

"Pred nekaj leti", se spominja Sergio, "smo uspeli obnoviti nekaj lepih starih lesenih tramov s kmetije Val Venosta, zahvaljujoč žagi LT40. Poskrbeli smo za razrez na samem kraju, drugo podjetje pa jih je obdelalo. Les se od takrat uporablja za lesena tla, pohištvo in očarljivo brunarico."

Avtor: Martina Valentini, Italija

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji