Članki

Masivna tračna žaga za nadgradnjo družinskega podjetje na Danskem

Thursday, March 11, 2021

Masivna tračna žaga za nadgradnjo družinskega podjetje na Danskem

Thomas lautrup Andersen, iz vasi Varming na Danskem, spada v tretjo generacijo družine, ki ima lokalno žago. "Vse se je začelo leta 1952, ko je moj dedek Bent Johannsen zgradil majhno mizarsko delavnico," pravi Thomas. "Sčasoma je posel rasel in okrog leta 1965 se je delavnica spremenila v žago."

V sedemdesetih letih je bilo podjetje kar aktivno in je zaposlovalo približno 25 ljudi. Leta 1988 ga je prevzel Thomasov stric Stig Johannsen. "Do leta 2002 so stari starši dosegli starost, ko so se odločili prodati del podjetja. Žago je prevzel Leif Schmidt, ki jo je upravljal kot hobi. Moj stric Stig je bil takrat lastnik mizarstva." nadaljuje Thomas. "Leta 2014 je imel Stig hudo nesrečo in mi je moral družinsko podjetje predati. Leta 2017 sem žago odkupil od Leifa, ki jo je nekoč kupil od mojega dedka."
Danes je žaga Varming kombinacija žage, stavbnega pohištva in tesarske dejavnosti, s katero se lotevajo skoraj vseh lesnih projektov. "Moje geslo je, da lahko iz lesa naredimo karkoli," pravi Thomas. "Lahko gre za majhen projekt - zamenjamo eno ploščo ali morda pokrijemo celotno streho - oboje lahko naredimo z enakim spoštovanjem kakovosti. Okna, vrata, tla in stropi, inštalacijska dela – delo dobro opravimo, ki je všeč tako stranki kot nam."

Spletno mesto www.varming-savvaerk.dk prikazuje primere zaključenih projektov, od ograj do vinskih polic in komod češnjevega lesa.

Čeprav so v teh letih v žagi nabavili veliko lesnoobdelovalnih strojev, je v središču delovanja tračna žaga Wood-Mizer LT40, ki jo je Thomas kupil leta 2015.
"Še vedno imam občutek, kot da bi začel delati šele včeraj," pravi Thomas. "O Wood-Mizerju nisem še nič slišal. Bil sem nov v poslu."

Žage Wood-Mizer uporabljajo po celotni Danski. "Super je, da si lahko ogledate, kako delujejo," pravi Thomas.

"Na začetku sem samo poskusil delati s strojem [Wood-Mizer]. Dobro se je izkazalo. Lahko sem ustvaril dobiček in se prepričal, kako enostavno je upravljati ta stroj. «

"Približno polovico svojega časa preživim s strankami, opravljam tesarska dela, drugo polovico pa tu v delavnici, delam na svoji žagi in izdelujem različne izdelke iz lesa."

Žaga LT40 lahko reže hlode do premera 90 cm in dolžine 6,5 m. Ko je Thomas moral rezati hlode še večjega premera, se je spet obrnil na Wood-Mizerja. "Mislil sem, da ima Wood-Mizer pravi stroj. In kupil sem svojo drugo žago Wood-Mizer, WM1000." pravi Thomas.Glavna značilnost WM1000 je, da lahko reže izredno široke hlode s premerom do 1,7 metra. Žaga uporablja ozkopasovna rezila, ki naredijo tanek rez, debel približno 2 mm, tako da lahko iz vsakega hloda proizvedete več plošč, manj lesa pa se spremeni v žagovino. Tračna žaga WM1000 lahko iz velikih hlodov izdela široke plošče in tramove, kar je dragoceno, na primer, ko morate iz masivnega lesa izrezati delovne plošče ali klopi za vrtno pohištvo.

"S tem strojem lahko režem vsak hlod," pravi Thomas. "Nove stranke imam po celotni Danski. Navsezadnje le malo ljudi lahko reže tako velike hlode."

Zasnova WM1000 vključuje masivno glavo žage, ki se premika vzdolž dveh tirnic. Upravljavec stoji na ploščadi, ki potuje z glavo žage. Na ploščadi je nadzorna plošča s Setworksom za samodejno nastavitev debeline plošče, zato ima operater od tukaj dober pogled na vsak rez in se pravilno odloči, kako najbolje razrezati hlod, da dobi najlepšo površino plošče in najvišji donos.

"Nisem pričakoval, da bo tako masiven stroj tako hiter," pravi Thomas. "Režem borove in hrastove hlode. Seveda poskušam uporabiti vsak kos lesa, da dobim čim več izdelkov. Pri WM1000 je to mogoče, ker naredi zelo natančen rez."

Namestitev WM1000 v stari delavnici je bila poceni in enostavna, saj zahteva le dve tirnici.

"S tem strojem lahko obvladam vsako naročilo za razrez hlodov," pravi Thomas. "Zato sem kupil WM1000".

Več informacij na: www.varming-savvaerk.dk
Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji