Članki

Kako varno in natančno posekati drevo  - Swedish Homestead Video Series

Wednesday, December 26, 2018

Kako varno in natančno posekati drevo - Swedish Homestead Video Series

Kmet Simeon Fuchs deli varne in preizkušene tehnike, ki jih uporabljajo stari švedski gozdarji za sekanje velikih dreves.

Različne tehnike se uporabljajo po vsem svetu za podiranje dreves. Na Švedskem mladi gozdarji cenijo tradicije in izkušnje starejših gozdarjev. Simeon ni nobena izjema. Po desetih letih dela, Simeon pripisuje slog, natančnost in profesionalnost svojega dela starim švedskim gozdarjem, ki so ga naučili vse, kar je potrebno vedeti o sekanju dreves.

"Trdno verjamem v ustrezno varnostno opremo", pove Simeon. Najpomembnejši vidik podiranja dreves je znanje in oprema, potrebna za preprečevanje poškodb ali smrti. Tudi za izkušene gozdarje, so motorne žage zelo nevarne. Čeprav se lahko tehnike za sečnjo spreminjajo, so pred vsakim posekom ključnega pomena ustrezna zaščita glave, sluha, oči in telesa.

Simeon pojasnjuje, da nosi hlače in čevlje, ki jih žaga ne more prerezati in svetlo jakno, ki zagotavlja vidljivost v gozdu. V nasprotju s priljubljenimi prepričanji, komentira Simeon, so trpežne hlače in čevlji precej udobni in lahki, da se lahko enostavno premika. Trdna čelada in pas z orodjem sta prav tako zelo pomembna za gozdarja. Simeonov pas ima merilni trak, kline in sekiro.

Za podiranje drevesa Simeon uporablja motorno žago STIHL MS360. Simeon naredi zarezo v drevo, s katero nadzoruje kam po drevo padlo. Zareza je v smeri vložka, ki je postavljen na tla in ponazarja smer padca.

Ročaj z motorne žage pomaga Simeonu meriti natančno tam kjer žaga. "Ena izmed najpogostejših napak, ki sem jih videl je, da ljudje žagajo drevo previsoko, ne začnejo na dnu," pravi Simeon. Zaradi previsokega reza je večja količine odpadkov dragocenega lesa.

Po zarezu, Simeon žaga okoli drevesa. Na polovici poti vstavi dva klina, ki vodita drevo v smer padca. Na rahlo ju zabija, med tem pa reže okoli drevesa. Nato kline v celoti zabije v steblo in  pogosto preverja kam bo drevo začelo padati. Nazadnje, Simeon stopi nazaj, saj drevo natančno pade poleg oznake.


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji