Članki

Kako podaljšati življenjsko dobo rezila tračne žage

Thursday, May 27, 2021

Kako podaljšati življenjsko dobo rezila tračne žage

Odpravite zastoje in nadaljujte z žaganjem s temi desetimi koristnimi nasveti za podaljšanje pričakovane življenjske dobe rezila tračne žage.

Odpravite zastoje in nadaljujte z žaganjem s temi desetimi koristnimi nasveti za podaljšanje pričakovane življenjske dobe rezila tračne žage.

1. NABRUSITE SVOJE REZILA
Uporabite storitev brušenja rezil Wood-Mizer ReSharp® ali svojo opremo za vzdrževanje rezil, da zagotovite maksimalno natančnost in zmogljivost rezil tračne žage.

2. BODITE POZORNI NA PODROBNOSTI
Ko namestite nov list žage, naredite nekaj rezov z zmerno hitrostjo, da rezilo "utečete". Zmanjšajte tudi ureznine, ko žaga le ena stran zob.3. VZDRŽUJTE NAPETOST POGONSKEGA JERMENA

Pazite, da je pogonski jermeni napet in lahko prenaša večje konjske moči na list žage, zlasti pri novih jermenih, ki jih je treba pogosteje napenjati.

4. MORATE POZNATI RAZLIČNE VRSTE LESA  IN VSEBNOST VLAGE
Drevesa se razlikujejo po gostiti, kar zahteva različne tehnike rezanja in hitrosti rezanja. Gostota lesa se spreminja, ko se hlodi sušijo, kar otežuje žaganje.

5. PODMAŽITE SVOJE REZILO
Mazanje rezila žage lahko privede do večje učinkovitosti, manjšega nagiba, daljše življenjske dobe med posameznimi brušenji rezila in celotne življenjske dobe lista.6. OČISTITE PREDEN REŽETE
Umazanija, kamenje, pesek in drugi tujki, ki so lahko v hlodu, bodo zobe obrabili bistveno hitreje. Pri tem vam lahko pomaga odstranjevalec lubja.

7. IZMERITE NAPETOST REZILA
Redno preverjajte hidravlične napenjalnike, zračne blazine in vzmeti, ker je ustrezna napetost ključnega pomena za največjo zmogljivost rezila in hitrost rezanja.8. PREVERITE JERMEN POGONSKEGA KOLESA
Jermen pogonskega kolesa rezila mora biti v dobrem stanju, da dosežejo največjo zmogljivost, ker lahko obrabljen jermen povzroča težave pri sledenju rezila. Zamenjava pogonske in proste strani lahko podaljša življenjsko dobo jermena.

9. POVEČAJTE HITROST ŽAGANJA
Hitrosti podajanja naj bodo čim višje, hkrati pa ohranjajo ravno rezanje, saj rezanje z nižjo hitrostjo zmanjšuje celotno življenjsko dobo rezila tračne žage.

10. PREVERITE NASTAVITEV VODILA REZILA

Če so vodila rezila nagnjena navzgor ali navzdol, bodo povzročila rezanje rezila v isti smeri. Kolesa naj bodo tesna in pazite, da se rezilo ne bo neprekinjeno dotikalo zadnjega vodila ali prirobnice valja.
Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji