Članki

Kako žagati v hladnem vremenu

Wednesday, February 3, 2021

Kako žagati v hladnem vremenu

Če nam je všeč ali ne, je zimsko vreme neizogibno, vendar to še ne pomeni, da morate "prenehati" žagati. Ko prihajajo nižje temperature in hlodi začnejo zmrzovati, so tukaj koristni nasveti, opomniki in odgovori na pogosta vprašanja, s katerimi se boste lažje soočali z izzivi žaganja v tem letnem času. Z ustreznim vzdrževanjem žage in rezil, lahko žagate kot profesionalec vso zimo!

Nasvet 1: Znižajte kot konice rezila
Žaganje zamrznjenih in delno zmrznjenih hlodov ali robov hloda lahko obravnavamo kot žaganje trdega lesa. Najboljša možnost za zamrznjen les je rezilo tračne žage Wood-Mizer Turbo 7. Ta profil uporablja višji zob z globljimi požiralniki, ki lahko potisnejo žagovino iz reza, zaradi česar je manj žagovine na vašem lesu. Rezilo Turbo 7 je na voljo v:

•    DoubleHARD Bandsaw Blades – 32 x 1,14 mm, 38 x 1,14 mm, 38 x 1,4mm
•    SilverTIP Bandsaw Blades – 32 x 1,07 mm, 38 x 1,14 mm, 38 x 1,4 mm, 45 x 1,4 mm, 50 x 1,4 mm
•    BiMETAL Bandsaw Blades – 32 x 1,07 mm, 38 x 1,4 mm

Profili rezil Wood-Mizer s 4 in 9 stopinjami so tudi dobra možnost za zimske razmere z manj konjskimi močmi, ki uporabljajo trakove rezil širine 32 mm.

Nasvet 2: Zožite širino rezila
Ozka rezila imajo lahko manj upornosti in bolje odstranijo zamrznjeno žagovino. Pozimi preizkusite rezilo širine 32 mm namesto rezila širine 38 mm. To je lahko pomembno pri strojih z motorji z manj konjskimi močni.

Nasvet 3: Bodite posebno pozorni na delno zmrznjene hlode
V zgodnjih obdobjih hladnega vremena bo morda potrebno več pozornosti pri žaganju zunanjih plošč "krajniki", ker hlodi zmrznejo od zunaj proti sredini. Ko bodo hlodi dlje časa ležali na nižjih temperaturah, bo lahko zamrznil celoten hlod. Spomladi, ko se vreme začne segrevati, se bodo hlodi tajali tudi od zunaj proti sredini. Najtežje je žagati hlode, ko so delno zmrznjeni, ker rezilo zareže v zmrznjen material. Žaganje delno zmrznjenih hlodov je mogoče uspešno opraviti, vendar na splošno zahteva malo počasnejše premikanje glave žage, da lahko spremljate vsak rez in prilagodite nastavitev zob.

Nasvet 4: Nadzirajte vodilo rezila

Pogosto preverjajte vodilo rezila in če so ohlapna, jih privijte ali zamenjajte. Pazite tudi, da rezilo ne bo trdo trčilo ob prirobnico vodila rezila. Zelo pomembno je, da so vodila rezila poravnana in ne nagnjena navzgor ali navzdol. Za potrebne prilagoditve glejte uporabniški priročnik.

Nasvet 5: Zamenjajte jermen vodila rezila med pogonsko stranjo in stranjo v prostem teku

Občasno zamenjajte jermen vodila rezila med pogonsko stranjo in stranjo v prostem teku, ko se izravnajo in obrabijo. To tudi preprečuje, da bi rezilo zapeljalo proti prirobnici.

Nasvet 6: Preverite roko vodila rezila
Drsna roka vodila rezila mora biti tesna in mora zagotavljati enak odmik prirobnice, dokler je popolnoma  v rezu ali odprta. To zagotavlja stabilnost rezila v rezu.Nasvet 7: Uporabite pravilno napetost rezila
Zadostna napetost rezila je bistvenega pomena pri žaganju zamrznjenega lesa. Če je mogoče, uporabljajte večjo napetost in uporabite merilnik napetosti rezila, ki zagotavlja dejansko napetost rezil na kvadratni palec (psi).

Nasvet 8: Nadzirajte napetost pogonskega jermena

Pogonski jermen ne sme biti preveč ali premalo napet. Pazite, da bodo tesni in ne ohlapni.

Nasvet 9: Zamenjajte hidravlično tekočino
Če žagate v hladnem vremenu pri temperaturi nižji od -15°C, priporočamo uporabo hidravlične tekočine Mobil Aero HFA. To vam bo omogočilo hitrejše delovanje hidravlike in bo pri žaganju v hladnejših temperaturah manj zahtevno za električni sistem vaše žage. Ko temperature začnejo dosegati -15°C in več, priporočamo, da zamenjate tekočino s tisto za vse vremenske razmere. Pri menjavi tekočine se prepričajte, da so vsi hidravlični cilindri v zaprtem položaju.

Pogosto zastavljena vprašanja (FAQ)

V: Kako dolgo naj režem med zimskim žaganjem?
O:
Zamrznjeni hlodi se lahko obdelujejo kot skrajno trdi les in zahtevajo zamenjavo vsako 1-2 uri žaganja ali 6-8 hlodov, odvisno od velikosti in vrste. Bolje je, da liste rezil menjate pogosteje, namesto da bi jih uporabljali dokler se konice zob ne zaokrožijo. Uporabljajte odstranjevalec lubja ali pred žaganjem odstranite blato, kamenje itd. Hlode skladiščite dvignjene od tal skladiščenjem in med prevozom pazite, da jih ne vlečete po tleh. Tako lahko pripomorete tudi k vzdrževanju čistosti hlodov, da podaljšate življenjsko dobo rezila.

V: Ali moram pri zimskem žaganju še vedno mazati rezilo?
O:
Da! Zamrznjeni ostružki ali žagovina se bodo med žaganjem segreli in nato ponovno zmrznili na les ali rezilo. Vedno je koristno, da je rezilo čisto in odpravite morebitno nabrano smolo na traku, ki lahko negativno vpliva na zmogljivost, ostro življenjsko dobo in splošno upogibno življenje. Običajni dodatki lahko vključujejo vodo, naš dodatek LubeMizer®, Pine-Sol in rastlinska olja. Tekočine, kot je čistilo za vetrobransko steklo ali sredstvo proti zmrzovanju, lahko dodate vodi, da ne zmrzne. Ne pozabite, nikoli ne dodajajte vnetljivih ali okolju neprijaznih goriv ali tekočin.

V: Ali pri brušenju rezil kaj spremenim?
O:
Niti ne! Najpomembneje je, da je konica zoba ostra. Ne oklevajte, da rezilo obidete dvakrat ali trikrat, da nabrusite zobe.

V: Ali moram rezilo nastaviti vsakič, ko ga nabrusim?
O:
Da, priporočamo, da preverite nastavitev zob po vsakem brušenju. Med žaganjem zamrznjenega lesa priporočamo tudi zmanjšanje nastavitve, v povprečju za dve enoti na lestvici.

Zimsko žaganje je lahko najzahtevnejše za vašo žago. Kot vedno naj bo žaga dobro vzdrževana, pravilno poravnana in pokrita, kadar je ne uporabljate. Listi žage Wood-Mizer so zdaj bolj kot kdaj koli prej pripravljeni na te hladnejše dni in sedaj ste tudi vi. Upoštevajte te nasvete za hladno vreme in vso zimsko sezono boste z lahkoto žagali zamrznjen les!
Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji