Članki

Izdelava sira, kmetovanje in žaganje v slovenskih Alpah

Wednesday, June 26, 2019

Izdelava sira, kmetovanje in žaganje v slovenskih Alpah

Na kmetiji PRI LOVRČU, v bližini slovenskega mesta Tolmin, izdelujejo sir, ki je po tem kraju dobil ime in je znan tudi izven Slovenije. Zanimivo je, da v tej planinski kmetiji za pridelavo sira, tračna žaga Wood-Mizer deluje vse leto. In kaj je povedal slovenski kmet Danilo Bončina, lastnik kmetije PRI LOVRČU?

"Moje ime je Danilo Bončina. Živim v Čadrgu, vasi pri Tolminu, ki leži na 700 m nadmorske višine. Naše glavno delo je kmetijstvo in kmečki turizem na naši kmetiji PRI LOVRČU, kjer proizvajamo mleko v lastni mlekarni. V osnovi uporabljamo izdelke za lastne potrebe, naši gozdovi pa se večinoma uporabljajo za zbiranje lesa in drv.

Kmetija se je prenašala iz generacije v generacijo. Naš glavni vir dohodka na kmetiji je mlekarna, kjer izdelujemo poznani sir tolminc. Večinoma živimo od sira, pridelki pa se običajno uporabljajo za lastne potrebe in za naše goste, saj imamo dve sobi za goste. Prodajamo samo presežek sira.Tradicija izdelave sira se je prvič pojavila pred mnogimi leti, ko je nastala naša vas. Sir je bil uporabljen za hrano, izdelan in uporabljen doma. Včasih je bilo sir nemogoče prevažati, dokler ni bila zgrajena cesta, da bi lahko sir peljali v dolino in ga prodali po Sloveniji in tujini.

Žago LT15 smo kupili, ker smo morali zgraditi nov hlev. Zaradi ozke ceste je bilo les težko prevažati v Tolmin.

Zato smo se odločili za nakup žage, ki bi bila enostavna za uporabo in čim bolj funkcionalna. Razmišljali smo o nakupu Wood-Mizer žage in po šestih mesecih smo jo kupili in jo dali v uporabo. Montaža žage je trajala le eno uro in do takrat smo lahko hitro začeli rezati z dobrimi kakovostnimi rezultati.Z žago smo zelo zadovoljni. Montaža je bila enostavna in je prenosljiva. Poganja jo električna energija ali dizelski motor. Ves les, ki smo ga potrebovali za izgradnjo novega hleva, je bil v bistvu razrezan s to žago.

Edina stvar, ki jo obžalujemo, je, da je nismo kupili prej, ker je resnično vsestranska, omogoča kakovostno rezanje z manj odpadkov in je enostavna za uporabo.

Žaga praktično deluje ves čas - uporabljamo jo za rezanje lesa za lastne potrebe in včasih tudi za naše sosede. Razreže v vsako obliko, naj bo debela ali tanka, ravna ali ukrivljena. Sosedje nam zjutraj pogosto pripeljejo les in do popoldneva imamo pripravljene deske!

Vabimo vas, da obiščete vas Čadrg, kjer lahko uživate v svežem zraku in tišini. Naša kmetija ima dve sobi za 4 ali 5 oseb. Prav tako lahko naročite sobotno ali nedeljsko kosilo in obiščete našo mlekarno.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji