Članki

Izdelava lesenih avtomobilčkov za 'Operation Christmas Child' v ZDA

Wednesday, December 8, 2021

Izdelava lesenih avtomobilčkov za 'Operation Christmas Child' v ZDA

Ponovno objavljeno z dovoljenjem ‘Samaritan's Purse, International Relief Ministry’


Pred več kot 50 leti, je družina Postema v zahodnem Michiganu v ZDA kupila 10 hektarjev gozdov. Visoki beli borovci, javorji, navadni tulipanovci in hibridni topoli so posejani po bujni, valoviti pokrajini, ki obdaja Kenovo čudovito ročno izdelano hišo, ki jo je zgradil sam.

"Nekatere od teh hibridnih topolov sem posadil pred 30 ali 35 leti," je dejal Ken. "Ampak do lani, kaj je bil razlog, da sem jih posadil."

Lani je Ken na svojem posestvu izdelal 10.000 lesenih avtomobilčkov, vse iz podrtih hibridnih topolov in belih borovcev. Sprašujete – zakaj je naredil toliko? Za "Operation Christmas Child," seveda!



"Operation Christmas Child" je dobrodelni projekt, ki se je začel v Združenem kraljestvu leta 1990. Tri leta pozneje je bil združen v partnerstvu z Samaritan's Purse, mednarodno organizacijo za pomoč. Ideja je poslati božična darila otrokom, ki so jih prizadele vojne, revščina, naravne nesreče, lakota in bolezni. Vsak november med "National Collection Week" ljudje darujejo in zbirajo škatle za čevlje, napolnjene z majhnimi igračami, higienskimi pripomočki in šolskimi potrebščinami za nadaljnje pošiljanje teh preprostih daril otrokom.

Zato je leta 2021 Ken Postema izdelal 20.000 lesenih avtomobilčkov. 69-letni Ken je upokojeni založnik knjig in se vse življenje ukvarja z obdelavo lesa in drugimi ustvarjalnimi podvigi. Ko je bil najstnik, je izdelal gokarte in električno kolo ter zgradil svojo spalnico. Obdelave lesa se je učil pri očetu, mizarju.

"Vedno sem gledal čez očetovo ramo in z mano je delil veliko, veliko metod, procesov in idejo, kako delati," je dejal Ken. Sedaj njegov oče Robert, star 91 let, pomaga nameščati osi in kolesa na avtomobile, ki jih izdeluje Ken. Od aprila je pomagal sestaviti več kot 17.000 avtomobilčkov, v povprečju okoli 100 na dan. "To mu je dalo novo moč in razlog, da zjutraj vstane," je dejal Ken. "Spodbuja ga misel kam gredo avtomobili in kakšna je misija."




Prvo pakiranje škatel za čevlje

Pred tremi leti Ken sploh ni vedel veliko o "Operation Christmas Child". Ko pa je prijatelj povabil Kena in njegovo ženo Lauro na zabavo pakiranja škatel za čevlje, sta se začela pogovarjati in ugotovila, da lahko s Kenovim znanjem obdelave lesa ustvarita unikatne predmete, ki jih data v škatle za čevlje. Toda kakšni bi morali biti ti predmeti?

Laura, upokojena učiteljica, je pomagala pakirati škatle za čevlje, ko je poučevala na alternativni srednji šoli in videla, kako to vpliva na njene učence. "Moji učenci so prihajali iz različnih okolij," je dejala Laura. "Mnogi od njih so zelo težavni. Nekateri so imeli zapleteno otroštvo. Toda priložnost, da napolnijo škatle za čevlje, je bila zanje neverjetna. Vedeli so, kako pomembno je, da jih nekdo ljubi. Bilo je super!"



Papa's Christmas Car Shop

V začetku leta 2020 je Ken začel ustvarjati avtomobile v svojem skednju, kar so ga njegovi vnuki hitro poimenovali "Papa's Christmas Car Shop".

"Začnemo s hlodom, ki so ga podrli v gozdu. Nato ga dajo na žago in razrežejo na 5 x 10 cm. Na zraku se sušijo vsaj šest mesecev," je povedal Ken.

"Potem jih damo skozi štiri stranki skobeljnik/rezkar, in tako profiliramo avto. Oblikovane palice nato prinesemo do žage, kjer jih razrežemo na posamezne avtomobile. Avtomobili gredo nato v mešalnik za cement, ki je napolnjen z brusilnimi gobicami. Petnajst minut pozneje je vse lepo gladko zbrušeno. Nato gredo v po meri izdelan vrtalni stroj, kjer lahko v eni uri izvrtam luknje za do 1000 avtomobilov."





Ko so luknje za osi izvrtane, Ken vključi druge pomočnike. Poleg očeta se pridruži še sedem Kenovih vnukov in več sosedov. Vsakemu od njih da komplet, ki vsebuje 100 avtomobilov, 400 koles in 400 zatičev, ki jih sestavijo.

Ko so avtomobilčki sestavljeni, jih potopimo v mineralno olje, ki ščiti avtomobilčke pred praskami in pred umazanijo.

Večino avtomobilov, ki jih izdela Ken, pošljejo v različne centre za koordinacijo projekta "Operation Christmas Child", da napolnijo škatle za čevlje, ki bodo dosegle otroke v Južni Ameriki, Vzhodni Evropi, Afriki in Pacifiku.

"Projekt omogoča, da z mojo družino vračamo drugim. Enako pomemben je užitek, ki ga doživljajo moji prijatelji in družina, ko so prispevali k temu projektu. Od naših vnukov, ki so pomagali na male načine, do mojega 90-letnega očeta, ki je našel prenovljen namen v življenju, se nas je ta projekt dotaknil na več načinov, kot smo pričakovali," pravi Ken.

Ken že pripravlja delo za izdelavo avtomobilov za prihodnje leto. "Upam, da bomo lahko spodbudili druge mizarje k vključitvi, da bomo lahko izdelali milijon igrač, od katerih je vsaka izraz ljubezni do otrok."





Več o "Operation Christmas Child":
https://www.samaritanspurse.org/what-we-do/operation-christmas-child/


***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji