Članki

Industrijska žaga Wood-Mizer WB2000 v sodobni tovarni za žaganje na Poljskem

Wednesday, October 19, 2022

Industrijska žaga Wood-Mizer WB2000 v sodobni tovarni za žaganje na Poljskem

Oglejte si podroben video pregled industrijske žagarske linije Wood-Mizer, ki deluje v poljskem podjetju A&M Trak Michał Nowakowski. Posnetek gosti vodja industrijske prodaje Wood-Mizer Adam Kubiak v sodelovanju z zaposlenimi v podjetju Nowakowski.

Od uvedbe leta 2015 so žagarska podjetja po vsem svetu namestila industrijske žage Wood-Mizer WB2000, s čimer so povečali produktivnost žaganja za dvakrat ali trikrat. Industrijska žaga Wood-Mizer WB2000 je stroj, ki združuje prednosti ozke in široke tehnologije listov tračne žage. Žagarska podjetja cenijo njeno natančno rezalno glavo, masivno ležišče z učinkovito hidravliko in preprosto upravljanje. Žaga WB2000 lahko deluje kot samostojna žaga ali kot del žagarske linije v konfiguraciji, ki najbolj ustreza potrebam dela.Glava žage in rezila za žago v WB2000

Žaga WB2000 je bila zasnovana za delo z žaginimi listi širine 50, 75 ali 100 mm, nameščenimi na kolesih iz litega železa s premerom 800 mm. Uporaba rezil širine 50 ali 75 mm omogoča ponovno brušenje in nastavitev rezil z opremo za vzdrževanje rezil Wood-Mizer, vključno z brusilnikom listov za tračne žage BMS600 in nastavljalnikom BMT300. "100 milimetrska rezila zahtevajo naprednejši postopek brušenja, operater pa mora biti bolj izkušen. Večina žag WB2000, ki jih naročijo naše stranke, je vnaprej konfiguriranih za rezila širine 75 mm," deli Adam Kubiak, vodja industrijske prodaje Wood-Mizer.

Vsako kolo rezila vključuje filc in strgalo za čiščenje in mazanje površine kolesa, medtem ko je na zadnji strani pokrova nameščena dozirni rezervoar. Majhna kontrolna okna omogočajo pregled nad mazanjem koles. Priporočeni odmerek je 2-3 kapljice olja na 5 sekund dela.

Žaga WB2000 uporablja sistem za čiščenje in hlajenje rezil LubeMizer. Je zelo učinkovit mehanizem, ki dovaja stisnjen detergent skozi šobe, nameščene pod in nad delujočim rezilom žage. Tekočino lahko razprši v konstantnem ali pulznem načinu, kar je še posebej uporabno pri žaganju trdega lesa. Žagina glava je lahko opcijsko opremljena z odstranjevalcem lubja, ki lahko znatno podaljša življenjsko dobo rezila. Karbidni material, privarjen na zobe krožnega lista, je širok 5 mm in naredi majhen rez v hlod, odstrani lubje in umazanijo ter omogoči, da rezilo žage vstopi v čisti material. Opcijsko je lahko WB2000 opremljen tudi z laserskim merilnikom, ki kaže linijo prihajajočega reza na površini hloda.

Sistem za napenjanje rezila, ki ga sestavljata ročna oljna črpalka in oljni rezervoar, ohranja pravilno napetost rezila med žaganjem. Zbiralnik olja je odgovoren za prilagajanje napetosti rezila, kadar koli rezilo zaide v bolj zapleteno strukturo v hlodu, kot je grča. Če se to zgodi, je rezilo bolj obremenjeno in se lahko za kratek trenutek zrahlja. Zbiralnik olja pomaga nenehno prilagajati napetost rezila, tako da postopek rezanja poteka stabilno in natančno, ne glede na strukturo lesa. Žaga WB2000 je lahko opcijsko opremljena tudi z električno oljno črpalko z upravljalne plošče.

Priporočeni parametri napetosti rezila so na nalepki poleg črpalke. "Upravljavec žage mora pravilno nastaviti napetost rezila, saj to vpliva na življenjsko dobo lista. Če rezilo ne reže naravnost, je priporočljivo nastaviti rezilno kolo ali ga zamenjati z novim. Pretirano napenjanje rezila ni dobra praksa," ugotavlja Adam Kubiak.
Glavni motor in sistem pogona glave žage

Na levi strani glave žage je glavni elektromotor, 30 ali 37,5 kW (na voljo kot opcija). Glavni motor je lahko opremljen z altivarjem za nadzor linearne hitrosti rezila (18-32 m/s), kar je v pomoč pri žaganju mehkega in trdega lesa.

WB2000 brez altivarja, ki nadzoruje linearno hitrost rezila, lahko deluje pri dveh hitrostih podajanja – 22 m/s za mehki les ali 26 m/s za trd les. Preklop iz ene hitrosti v drugo se izvede mehansko in zahteva zamenjavo kompleta valjev in jermen. Nujno je, da pred naročilom Wood-Mizer obvestite o linearni nastavitvi hitrosti lista (ročno ali električno), saj kasnejše nadgradnje žage ni več.

Žagino glavo vertikalno premika visoko učinkovit vijačni menjalnik, znan po povečanem izkoristku (97-98 %), ki omogoča uporabo 2,2 kW elektromotorja z nižjo porabo energije. "Krmilna programska oprema, ki se uporablja v mehanizmu podajanja glave žage, je podobna tisti, ki se uporablja v sodobnih dvigalih. Ko moramo glavo žage nastaviti na določeno višino, jo altivar in gonilnik PLC premakneta in zaustavita, ko pa je glava žage na zahtevani višini, se aktivira zavora. Zavora je odgovorna samo za držanje glave na zahtevani višini in ne za zaustavitev premikanja glave. Ta rešitev omejuje oddajanje toplote in pomaga, da celoten mehanizem zdrži dlje časa," zagotavlja Adam Kubiak.

Pogoni za horizontalno premikanje glave žage so nameščeni na obeh straneh okvirja žage in so povezani s trdnimi in vzdržljivimi verigami. S tem mehanizmom lahko težko in široko žagino glavo med žaganjem natančno in brez truda premikate po tirnicah. Največja hitrost rezanja je 60 m/min, pri vzvratnem gibanju pa lahko doseže hitrost do 100 m/min. Gibanje glave žage nadzira gonilnik PLC, ki nenehno analizira njen položaj in ko se glava žage približa zadnjim blokadam, le-ta upočasni.

Žaga WB2000 je opremljena z dvema video kamerama za spremljanje procesa razreza, ki sta nameščeni na glavi žage poleg glavnega motorja. Prva kamera nadzoruje delovanje rezila, druga pa vzvratno gibanje glave žage. Slika se prenaša na zaslon v kabini operaterja. Video snemalnik vključuje skupno 4 nadzorne kamere (dve dodatni kameri sta opcijski).

Ležišče žage in hidravlično premikanje hlodovine


Ogrodje žage je robustno in trpežno, temelji na dveh jeklenih tirnicah v obliki črke C (širine 400 mm), ki potekata vzdolž ležišča. Modularna struktura omogoča prilagodljivo konfiguracijo glede na zahteve žaganja. Hidravlične funkcije in oprema postelje žage so podobne kot pri drugih žagah Wood-Mizer – centralno vpenjalo na dveh palicah, stranske opore, dva verižna obračalnika in tri pogonske valje je mogoče krmiliti ločeno. Za napajanje hidravlike je črpalka 7,5 kW (pretok 27 l/min); po želji pa jo je možno zamenjati s črpalko 11 kW (pretok 50 l/min). "Večina žag WB2000 je naročena s standardno hidravlično črpalko, saj hitrejša hidravlika zahteva napredne sposobnosti upravljanja. Upravljavec se mora previdno odzvati na hitro delujoče funkcije ležišča, ugotavlja Adam Kubiak. Za tiste mojstre, ki morajo razrezati daljšo hlodovino, je priporočljivo, da žago podaljšajo s prižemnimi sponami, ki trdno držijo hlod na ležišču žage.

Industrijska žaga WB2000 v podjetju Nowakowski je opremljena z nastavljivim tračnim transporterjem, ki omogoča transport materiala na sprejemni modul (tukaj je sortirna miza). Pred tekočim trakom je blažilni valj za blaženje udarca padajoče deske. Po želji je lahko žaga WB2000 opremljena z ločenim sledilnim transporterjem. "Sledilni transporter sledi žagini glavi, katere kot je v nasprotju s standardnim transporterjem – konica tekočega traku je dvignjena in sledi rezilu. Ta naprava je priročna za rezanje hlodov velikih premerov. Te težke in trde deske se lahko zlomijo, ko padejo na tekoči trak (npr. hrast)," pojasnjuje Adam Kubiak.
Ena najdragocenejših komponent linije za žaganje WB2000 je deska za hlodovino za hitro in varno nalaganje hlodovine na ležišče. Wood-Mizer deske za les so na voljo v 3,6 m in 6 m dolgi različici, z 2 ali 3 transportnimi verigami. "Včasih podjetja naročijo posebno konfiguracijo dveh zbiralnikov za hlodovino, pri katerih je ena postavljena za drugo. Krajši zbiralnik je nameščen znotraj proizvodne hale, daljši pa zunaj. Zunanji se uporablja za shranjevanje hlodov za eno delovno izmeno, krajši pa za 2-3 hlode, ki so tako pripravljeni za takojšnje nalaganje na ležišče žage. To je pameten način, da omejite odpiranje in zapiranje proizvodne hale v zimskem času in lahko prihranite nekaj toplote," pojasnjuje Adam Kubiak. Podloga za les je na voljo tudi v najnovejši različici Heavy-Duty s povečano vzdržljivostjo.

Za žago je modularna miza za razvrščanje za avtomatiziran sprejem materiala in njegovo usmerjanje v nadaljnjo predelavo. Posamezni moduli (vsak dolžine 3 m) se lahko združujejo v sklope dolžine največ 9 m (skupaj 3 moduli). Grozde je mogoče pomnožiti, da se zgradijo sortirni žepi. "V podjetju Nowakowski je električna sortirna miza, s prečnimi verigami in potiskali. Miza je lahko opcijsko opremljena z verigami, ki se aktivirajo pnevmatsko ali hidravlično. To je priporočljiva rešitev za linije, v katerih material prejemata dve ali več žag, ki delajo ena poleg druge," pojasnjuje Adam Kubiak.

Žagarsko linijo bi lahko razširili tudi z več stroji in opremo, npr. na levi in desni strani bi lahko vgradili drsnike ali zbiralne žepe, robilnike za deske ali več kolutne krožne žage. Dodatno se lahko namesti transportni trak za zbiranje materiala, ki transportira deske v multirip in sekance v zbiralnik.

Priročno upravljanje žage WB2000

Operaterska postaja WB2000 je postavljena nekoliko višje, kar omogoča enostaven vizualni nadzor rezanja (opcijsko je lahko kabina s klimatsko napravo). V podjetju A&M Trak Nowakowski je delovno mesto operaterja priročno nameščeno v po meri izdelani kabini.

Dve krmilni palici in 12-palčni zaslon na dotik sta zasnovana za enostavno upravljanje žage. Na zaslonu so prikazani rezalni parametri in gumbi za nastavitve, krmilni palici pa upravljata funkcije stroja. Poleg zaslona na dotik je nameščen še en zaslon za prikaz slike nadzorne kamere. V trenutni konfiguraciji žage lahko upravljavec vidi položaj rezila v hlodu, ležišče za glavo žage, mizo za razvrščanje in drog glave žage.

Zaslon na dotik za upravljanje deluje v funkciji HEAD (nadzor glave žage) in funkciji BED (nadzor hidravlike). Po preklopu zaslona na funkcijo delovanja glave žage se na zaslonu prikažejo informacije, kot so višina glave žage, položaj rezanja, hitrost podajanja ali trenutna obremenitev motorja. Upravljavec lahko uporablja glavo žage v nekaj delovnih načinih - REF, STACK in CRUISE.

V načinu REF je referenčna točka začetni položaj glave žage – po potrebi je koristno narediti prvi rez na hlodu, nato ga obrniti in narediti še en rez itd. Način STACK se uporablja, ko je referenčna točka ležišča žage – v pomoč je, ko se upravljavec odloči, da bo rezal celoten hlod do zadnje deske, potem ko je opravil prvi rez in nastavil želeno debelino deske. V načinu STACK lahko operater uporablja že pripravljen program, npr. program za izdelavo desk debeline 9 x 30 mm in odrez 1 x 165 mm. Možno je vnaprej programirati več posameznih rezalnih vzorcev in spreminjati njihove parametre med žaganjem. Operater lahko uporablja tudi samodejne programe za razrez, da nastavi začetek in konec hloda in pusti, da program nadaljuje z rezanjem (pod vizualnim nadzorom operaterja). Na voljo je tudi način samodejnega podajanja CRUISE, kjer operater nastavi hitrost podajanja in moč, ki se prenaša na rezilo. Žagina glava bo še naprej rezala material s temi parametri, ne glede na strukturo lesa.

Delovanje hidravlike ležišča je možno po obračanju zaslona na funkcijo BED za krmiljenje obračalnikov, sredinske spone, valjev in stranskih opor. S tako imenovanim proporcionalnim ventilom lahko operater prilagodi hidravlično hitrost. Z nastavitvijo pretoka v hidravliki za posamezno funkcijo lahko operater omeji njeno hitrost, kar je uporabno na primer, ko mora skrbno odrezati zadnjo desko na ležišču.

Žagarske linije Wood-Mizer so sodobna in celovita tehnološka rešitev za podjetja, ki želijo povečati učinkovitost in avtomatizirati proizvodne procese. Vse linije je mogoče prilagodljivo konfigurirati, da ustrezajo potrebam strank, medtem ko tehnična storitev in podpora svetovnega razreda zagotavljata nemoteno uporabo in vzdrževanje.
K sodelovanju z žagarskimi linijami Wood-Mizer so vabljena vsa srednje velika in večja lesnopredelovalna podjetja. Predana inženirska ekipa Wood-Mizerja je pripravljena deliti svoje najboljše znanje in izkušnje ter tako pomagati vašemu podjetju širiti in uspevati.

Kontakt - Adam Kubiak, vodja industrijske prodaje, e-pošta: akubiak@woodmizer.pl***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji