Članki

Hiša na drevesu meskita, narejena v Arizoni, ZDA

Thursday, June 23, 2022

Hiša na drevesu meskita, narejena v Arizoni, ZDA

Drevesa meskita prevladujejo v puščavski pokrajini južne Arizone, saj so te grmičaste rastline nepravilnih oblik kljub težkim okoljskim razmeram odporno preživele. Sam po sebi nepopoln, gost les Sonora Desert Velvet Mesquite je pred 20 leti navdihnil Arthurja in Valerie Flores, da sta ustanovila podjetje „Tumacacori Mesquite Sawmill“ v Tumacacoriju v Arizoni. »[Mi] imamo sedaj sloves najstarejšega in največjega dobavitelja izdelkov iz meskita v Arizoni,« pravi Arthur.

Ko se je lokalni kmet odločil zgraditi hišo na drevesu za svoje vnukinje, sta mu Arthur in Valerie predlagala, da pri gradnji uporabi les iz meskita. Paru ni tuje ustvarjati edinstvene izdelke iz meskita in se zavedata številnih načinov, kako so avtohtoni Indijanci skozi zgodovino uporabljali različne dele rastline. Toda ideja o hiši na drevesu se je zdela povsem nov koncept. "Možnost uporabe meskita za hišo na drevesu jo je dvignila na povsem drugo raven ... dvajset metrov nad tlemi, če smo natančni!" je pojasnil Arthur.Poleg edinstvene uporabe lesa meskita ima struktura tudi zunanjo palubo za spektakularne poglede na gorsko puščavsko pokrajino, njena notranjost pa vključuje dnevni prostor in spalnico podstrešja, skupaj s tekočo vodo in elektriko.

Ves les za hišo na drevesu smo rezali z mobilno žago Wood-Mizer LT40. Za talne tramove, streho in glavno konstrukcijsko oporo smo rezali staro gozdno duglazijo, pridobljeno iz kanadskega skednja pred drugo svetovno vojno. "Razrez duglazije je bil razmeroma enostaven in je trajal približno en teden," pravi Arthur.


Avtohtoni Sonoran Desert Velvet Mesquite, uporabljen za tramove stranic in stopnice ter ograje, je bil pridobljen s kmetije. "Velik del tega meskita je bil odstranjen, da bi povečali prostor pašo goveda," je pojasnil Arthur. Ker je meskit bolj zahteven les za obdelavo, je trajalo približno 10 tednov, da so ga razrezali po specifikacijah.

"Za nas je bila tračna žaga LT40 vedno pravo orodje za to delo!" je povedal. Tudi s pravim orodjem pri roki, meskita nikoli ni enostavno rezati. "Imeli smo srečo, da smo lahko razrezali do 4 hlode, preden smo potrebovali novo rezilo!"Dokončana hiša na drevesu Meskite je približno 6 metrov nad tlemi in ponuja približno 65 kvadratnih metrov površine pod streho. "Še posebej smo ponosni, da smo bili del tega edinstvenega projekta. Vsi, ki vidijo hišo na drevesu meskita, povedo, da je to nekaj posebnega in nič podobnega v južni Arizoni," je povedal Arthur.Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji