Članki

Gradnja osemkotne hiše na Finskem iz lesa aspen

Wednesday, April 7, 2021

Gradnja osemkotne hiše na Finskem iz lesa aspen

Kdo ne sanja o svoji počitniški hiši, poletni ali , lovski koči ali brunarici za zimske dni? Tako čudovito je po smučanju priti domov in sedeti ob odprtem ognju! Kraj, kjer se lahko izognete vsakdanjiku in preživite čas v prijetni sproščujoči hiši.

Presenetljivo je, da nas misli o preživljanju prostega časa navdihujejo, da še bolj delamo! Ko je čas, ljudje prenehajo sanjati in si zgradijo hišo svojih sanj.

Tudi John Ujanen je sanjal. Vendar drugače, kot ostali ljudje, ki bi se popolnoma zadovoljni s hišo s štirimi stenami in streho, je hotel nekaj več: osem-kotno hišo, narejeno iz lesa aspen.


Osemkotnik

Ideja osemkotne zasnove ni nova. Vzorce osemkotnih cerkva in templjev lahko vidimo ne samo v Evropi, temveč tudi v Aziji, kjer je število osem povezano z neskončnostjo ali nesmrtnostjo.

Resnična priljubljenost v osemkotne hiše, pa je nastala v Ameriki sredi 19. stoletja. Povezano je z imenom znanstvenika in predavatelja Orsona Fowlerja, ki je takšno hišo zgradil za svojo družino in jo poimenoval Octagon, nato pa napisal knjigo "The Octagon House: A Home For All, or A New, Cheap, Convenient, and Superior Mode of Building." Knjiga je bila prvič natisnjena leta 1848, v naslednjih pol stoletja pa je v modo prišla osemkotna oblika in to ne samo zaradi estetskega vidika.

Osemkotnik vključuje približno 20 % dodatnega prostora z enakim obsegom v primerjavi s kvadratom. Hiša ima več bivalnih površin z enakimi kvadratnimi zidovi in potrebuje manj ogrevanja na kvadratni meter. Fowler je izračunal, da je osemkotno hišo mogoče zgraditi ceneje, omogoča dodaten življenjski prostor, prejme več naravne svetlobe, jo je lažje ogrevati in poleti ostane hladnejša. Te prednosti izhajajo iz geometrije osemkotnika: oblika učinkovito zapira prostor, zmanjšuje zunanjo površino in posledično izgubo toplote. Osemkotnik je najbližji približek krogu, ki je najučinkovitejša oblika, a ga je težko zgraditi in poiskati primerno pohištvo za kroglo obliko."Sprva so bile samo osemkotne sanje ..."

No, John Ujanen je sanjal in zgradil, kar je hotel. Njegova osemkotna počitniška koča, velika približno 120 kvadratnih metrov, stoji v središču otočka na čudovitem jezeru, ki ga ima v lasti z neposredno okolico. Hiša morda ni izjemno visoka, a je kljub temu zaradi svoje edinstvene lege in izjemne prezence videti kot svetilnik ali stražni stolp, ki nadzira bližnje  morje v vseh smereh.

John je svojo hišo zgradil iz polovočnih hlodov aspena. Ta gradbeni slog je zelo priljubljen na Finskem. John je na hlode razžagal na polovico in stičišča izdelal z "Norwegian locks". Lesena hiša iz polovic hlodov je videti tako zdrava in ljubka, da je ni treba prekriti s ploščami.Običajno se polovico hlodov izdelajo iz severnega bora, vendar se je John odločil, da naredi iz hlodov lesa aspen, odličen les svetlo rumene barve, z zelenkastim odtenkom, zanesljiv, goste rasti, brez razpok in enostaven za obdelavo.

Edino pomembno pravilo je, da potrebujete polovice hlodov z idealno ravnimi in geometrijsko natančnimi rezanimi površinami.Kako do idealne polovice hloda

Ker je pravi perfekcionist s katerega koli tehničnega vidika, si je John želel, da bi bilo vse pravilno - resnično pravilno, ne le približno pravilno – zato si je zaželel določeno žago, ki bi mu pomagala doseči čim boljše polovice hlodov. In žaga Wood-Mizer LT15 je zanj storila prav to: zagotovila je brezhibno končno obdelavo, ki jo je želel - zahvaljujoč natančnosti rezil žage in odličnemu vodenju.

A vse to se je izkazalo le za uvod, saj je nekaj let kasneje na vrata predstavnika Wood-Mizerja na Finskem, nekdo odločno potrkal. Ko so odprli vrata, je tam stal gospod Ujanen s precej posebnim žarom v očeh.

"Rad bi kupil eno," je rekel John, "eno od teh vaših žag, isto vrsto tračne žage, ki smo jo uporabili za žaganje hlodov aspena za mojo počitniško kočo." Zelo tipično za Johna, brez uvodnega klepeta, takoj na zadevo.

"No, v redu, super!" je odgovoril trgovec Wood-Mizer, ki je pravkar zaključil svojo najhitrejšo prodajo žage doslej. "S čim se boš ukvarjal, prijatelj?""Zgradil bom večjo hišo, v resnici veliko večjo, da bo postala moje glavno prebivališče. Ta nova hiša bo po obliki tudi osemkotna in narejena iz masivnih hlodovih lesa aspen. Za uspeh projekta sta ključna največja možna natančnost in izjemna končna obdelava."

In tako John, človek, ki je navaden (vsaj večino) svojih sanj uresničil, dokončuje svoj projekt sanjske hiše.

"Popolnoma vesel, z veseljem povem," je rekel John. "Večkrat morate biti pripravljeni sprejeti kompromis - ena posebna stvar je lahko v redu, dve pa že ne tako zelo. Torej boste morali živeti s takim sorazmernim ravnotežjem. Z žago LT15 pa ne. Žaga se je izkazala za zelo dobro uravnoteženo kombinacijo enostavnosti, hitrosti, natančnosti in varnosti rokovanja, kar je vse najbolj zanesljivo orodje za doseganje rezultatov in standarde, ki jih želite. Vsak gradbenik bi zato zelo cenil takšno usposobljenost in zmogljivost."

Na podlagi Marttija Kirsitieja
Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji