Članki

Dve tračni žagi WM4000 nadomestili štiri LT40 in povečali proizvodnjo

Wednesday, March 27, 2019

Dve tračni žagi WM4000 nadomestili štiri LT40 in povečali proizvodnjo

Češki proizvajalec lesa svojo 20-letno rast poveže z dodajanjem ene žage LT40 za drugo, dokler se ne nadgradijo na industrijske žage podjetja Wood-Mizer.

»Pred 20 leti smo kupili našo prvo žago - Wood-Mizer LT40«, se spominja Miroslav Čekal iz Češke. »Postopoma smo jih v zadnjih letih kupili več in na koncu smo imeli že šest modelov LT40 za dnevno uporabo.«

Miroslavovo podjetje je odličen primer, kako lahko podjetje stalno raste, vlaga po potrebi in povečuje proizvodne zmogljivosti, ne da bi pri tem prevzela preveliko tveganje. Čeprav je imela družba šest tračnih žag, je Miroslav na koncu ugotovil, da je še vedno potreba za večjo produktivnost. Zato se je odločil, da bo skočil v višji razred žag Wood-Mizer z modelom WM4000.

»Zamenjala je dve žagi LT40 in učinkovitost se je povečala,« pravi Miroslav.

Tudi po uvedbi nove industrijske žage, so njihova naročila vsako leto naraščala, zato je pred kratkim moral dodati še eno žago WM4000, da bi še bolj povečal svojo produktivnost.

»V glavnem žagamo hrastove in topolove hlode. Izdelujemo deske iz topolov za proizvajalce krst in nekaj hrastovega lesa za gradbeno industrijo, predvsem za izvoz, in ta trg se hitro razvija, «je povedal Miroslav.

»Želeli smo kupiti še eno žago WM4000, težava pa je bila, da je bila naša proizvodna hala zgrajena tako, da ni bilo mogoče namestiti tipične konfiguracije WM4000. Potrebovali smo stroj s povsem obrnjenim vrstnim redom poteka dela,« je povedal gospod Čekal.
Miroslav se je obrnil na zastopnika podjetja Wood-Mizer na Češkem, da bi ugotovil, ali lahko Wood-Mizer s temi rešitvami reši ta izziv. »Odkar smo dobili našo prvo žago LT40, smo dobili odličen stroj in tudi najboljšo storitev. Vedno so bili na voljo, da bi se z nami pogovarjali ali pa nas osebno obiskali za usposabljanje ali svetovanje. Torej sem bil prepričan, da jih lahko kontaktiram s tem problemom,« je povedal.

Ni bil razočaran. Inženirji podjetja Wood-Mizer so se ukvarjali s tem, kako obravnavati prostorske in težave z zaporedjem dela v Miroslavovi zgradbi, in ustvarili žago, prilagojeno njegovim potrebam. »Wood-Mizer je prilagodil žago WM4000 tako, da ustreza zahtevam naših prostorov, zato je bila zgrajena s povratnim hidravličnim ročnim upravljanjem za hlodovino posebej za nas.« Miroslav je skupaj z WM4000 naročil stroj EG300, da še izboljša zmogljivost proizvodne linije.

Te spremembe so prinesle višjo proizvodnjo, katero si je Miroslav želel. »Sedaj mesečno obdelamo 1500 kubičnih metrov lesa,« pravi gospod Čekal. »Vsaka od obeh žaga WM4000 obdela 500 kubičnih metrov lesa in ostalih 500 kubičnih metrov obdelata dve žagi LT40, ki še vedno obratujete.«

Nadgradnje industrijskih žag so prav tako prinesle znatne prihranke pri delovnih zahtevah, stroških rezil in nižjih stroških vzdrževanja. »Zaradi uvajanja obeh žag WM4000, so naše potrebe po delovni sili prešle iz 10 zaposlenih na samo šest v obratu za žaganje. Zdaj imamo manjšo porabo rezil, manj porabimo rezervnih delov in manj je odpadkov. Naša poraba energije je ostala približno enaka,« pravi Miroslav.

Miroslav Čekal je s temi izboljšavami v podjetju zelo zadovoljen in že razmišlja o dodatnih strojih, ki jih lahko doda, da bi sledil potrebam na trgu. »Naši stroji že sedaj delujejo 10 ur na dan, in ni težava, da bi stroji delali več, mi si ne želimo delati 16 ur na dan!« Prepričan je, da bo njihova naslednja nadgradnja spet stroj iz družbe Wood-Mizer.Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji