Članki

Žaganje v francoskih Alpah z mobilno tračno žago Wood-Mizer LT70

Monday, January 9, 2023

Žaganje v francoskih Alpah z mobilno tračno žago Wood-Mizer LT70

Katera žaga je najboljša za delo v gorskih območjih? Dejavnost razreza hlodovine v Alpah od lokalnih mojstrov zahteva veliko značaja in odločnosti. Prevoz tračnih žag po gorskih cestah je lahko izziv tudi za najbolj izkušene voznike. Za dobro opravljanje svojega dela, poleg veščin in praktičnega znanja o lesu, potrebujejo tudi ustrezno opremo za razrez hlodovine.

Xavier Poulat iz gorskega območja Trièves trdi, da je najboljša žaga, kar jih je kdaj imel, mobilna tračna žaga Wood-Mizer LT70 s popolno hidravliko in brezžično krmilno enoto. To pozna iz izkušenj, saj je njegova žaga LT70 že peti stroj podjetja Wood-Mizer, ki ga uporablja v svoji karieri.V Monestier-de-Clermontu, majhni vasici v gorovju Trièves, verigi francoskih Alp, obstaja velika potreba po pogodbenih storitvah razreza hlodovine. Tukajšnji ljudje potrebujejo kakovosten les za gradnjo hiš, vzdrževanje kmetij ali izdelavo originalnega pohištva. Zavedajo se, da so blagoslovljeni z obilnimi gozdovi in les raje pridobivajo lokalno ter a zadržijo v lokalnem gospodarstvu. Lokalni vaščani so trdno prepričani, da so drevesa darilo narave, ki ga ne bi smeli zapraviti.
"Pogosto sem videl, da so lepa in trda drevesa posekali in prodajali za drva. Zaradi tega sem se počutil slabo, ker sem ugotovil, da si ta les zasluži veliko več. Lahko bi se uporabljal v mizarstvu ali tesarstvu. Takoj, ko sem našel pravo žago za svoje podjetje, sem vedel, da je moje poslanstvo rešiti lokalni les in ljudem omogočiti, da imajo več koristi od tega. Danes poskušam delati le z lokalno pridelanimi drevesi in jih obdelovati za lokalno skupnost," pojasnjuje Xavier Poulat, žagar z več kot 26-letnimi izkušnjami pri delu s tračno žago Wood-Mizer LT70.


Xavier se je rodil v kmečki družini, ki je bila trdno povezana z zemljo in gozdom. Njegov oče je sanjal, da bi ga videl delati na kmetiji, čeprav se je Xavier odločil, da bo postal žagar. "Preden sem odprl podjetje, sem 15 let delal v gozdarstvu in se učil od svojih dveh bratov gozdarjev. Leta 1994 sem med gozdarsko razstavo prvič videl mobilno tračno žago in bil nad to idejo popolnoma presenečen. Takoj sem stopil v stik s predstavnikom Wood-Mizerja in pozneje istega dne podpisal naročilnico," se spominja Xavier.

Xavierjevi začetki v žagarstvu so bili polni strasti in angažiranosti, saj ni imel težav pri iskanju strank za svoje storitve. Naučiti se upravljati žago je bilo relativno enostavno, čeprav je moral razviti pravilno tehniko vzdrževanja rezil. "Nekoč je bilo težko brusiti in nastavljati list tračne žage. Danes so žagarski listi bolj učinkoviti, saj jih vzdržujem sam z brusilno opremo Wood-Mizer. Žagarji lahko enostavno upravljajo in prilagajajo žago Wood-Mizer, tudi če slabo poznajo splošno mehaniko," potrjuje Xavier.

Xavier upravlja tračno žago Wood-Mizer LT70 in priznava, da je to peta žaga Wood-Mizer v njegovi karieri in daleč najboljša. Skozi leta so bili vsi njegovi stroji Wood-Mizer dobre vrednosti za denar, saj so bili vedno čvrsti in zanesljivi. "Razvoj strojev Wood-Mizer spremljam že odkar se je podjetje pojavilo na francoskem trgu. Svoje žage poskušam nadgraditi vsakih 4-5 let, ko se pojavijo nove izboljšave na strojih. Začel sem z bencinsko tračno žago LT40, nato sem prešel na dizelsko žago LT40, zadnjih nekaj let pa je to samo še žaga LT70. To je moja tretja žaga LT70 zapored," pravi Xavier.

Mobilna tračna žaga LT70 je odlična izbira za podjetnike, ki imajo potrebujejo visoko zmogljivostjo obdelave lesa in hiter čas izdelave. Xavierjeva žaga LT70 je mobilni stroj, ki mu omogoča, da potuje naokoli in opravlja razrez hlodovine. Zdaj si ne more predstavljati dela brez hidravličnih funkcij ležišča žage, ki vključujejo navpične stranske opore, sredinsko vpenjalo za hlode z dvojno palico in verižne obračalnike hlodov. Za podaljšanje življenjske dobe žaginega lista uporablja tudi lupilnik. Xavier predvsem ceni brezžični krmilnik za udobno upravljanje stroja, ne glede na vremenske razmere. "V primerjavi z mojo prejšnjo tračno žago LT40, LT70 deluje hitreje in ponuja večjo zmogljivost razreza. Sedaj lahko obračam velik ali ukrivljen hlod s popolnoma hidravličnimi funkcijami ležišča. Poleg tega imam vse komande povezane z brezžično upravljalno enoto, s katero se lahko sprehodim ob žagi in poiščem najboljši položaj za odličen pregled nad delom. Vse te funkcije LT70 so izboljšale moj način dela," poudarja Xavier.
Xavier uživa v delu za lokalne stranke v radiju 100 km in jim oskrbuje lesne izdelke lokalnega izvora. Priznan je po svoji prilagodljivosti, saj lahko svojo mobilno tračno žago LT70 odpelje skoraj na vsako mesto, ki ga določi stranka in opravi razrez lesa. "Ljudje cenijo, da lahko s strojem pridem do njih in opravim vso delo namesto njih. Lahko jim izdelam deske, nadstreške in tramove. V svoji karieri sem žagal vse mogoče vrste lesa, od iglavcev, listavcev, topola, kostanja ... Nikoli se nisem pritoževal nad pomanjkanjem dela – na leto predelam okoli 1000 kubičnih metrov lesa," pripoveduje.

"Sodelujem s samograditelji, ki znajo organizirati delo, da bo vse potekalo učinkovito. Še pred mojim prihodom s traktorji zložijo hlodovino v bližini mesta namenjenega za žago, med rezanjem odstranijo sveže nažagane deske s hloda in jih na koncu pospravijo na skladovnico. Stranke me pogosto povprašujejo po lesenih tramovih dolžine 6,5 m, ki se uporabljajo pri gradnji hiš, prej pa sem jim naredil še večje okvirje. S svojo prvo žago LT70 in 8,5 m dolgem ležišču sem hodil na različna smučišča in se soočal z izzivom vleke skoraj 3-tonskega stroja z nizko oddaljenostjo od tal po blatnih, gorskih poteh. Danes delam samo na 6,5 m dolgem ležišču žage, kar je dober kompromis med zmogljivostjo in mobilnostjo".
***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji