Članki

Friday, October 15, 2021

Žaganje navadne robinije ali neprave akacije na MadžarskemKmalu zatem, ko je Kolumb odkril novi svet, so Evropejci za svoje vrtove začeli naročati eksotične ameriške rastline. Leta 1601, je kraljevi vrtnar francoskega kralja Henrika IV, posadil drobno sadiko navadne robinije. To drevo, ki je sedaj staro 420 let, je najstarejše v Parizu!

Fotografiral Tangopaso, javna domena, povezava

Robinia pseudoacacia - ime vrste - je neverjetno drevo, ki letno zraste približno 20-30 cm v dolžino, prenaša suho vreme in ga odlikuje robusten koreninski sistem - pomaga pri krepitvi tal, ko je posajeno v peščenih tleh, na pobočjih in ob železnicah.

Navadna robinija ni tako trpežna kot hrast, vendar njene kemijske lastnosti omogočajo uporabo na prostem brez dodatne kemične obdelave. Zaradi vzdržljivosti, dolgoživosti in požarne odpornosti je robinija čudovit ekološki material za mostove, železniške pragove, talne obloge, terase, vrtno pohištvo in druge zunanje konstrukcije.

Za več informacij o uporabi navadne robinije smo se srečali z generalnim direktorjem Robinia Group KFT na Madžarskem, g. Gaborjem Erdelyijem."Naše podjetje predeluje izključno navadno robinijo," pravi gospod Erdelyi. "Če govorimo na splošno o Evropi, je to ogromen trg. Sedanje povpraševanje po navadni robiniji je nekoč zadovoljeval tropski les, ki je bil relativno poceni. Vendar so se zdaj razmere spremenile. Okoljska vprašanja postajajo prednostna naloga. Jasno je, da velik del sečnje v deževnih gozdovih ni trajnostno in zakonito, potrošniki v Evropi so se odločili za okolju prijaznejšo in lokalno pridelano robinijo in so zanjo pripravljeni celo plačati nekoliko več v primerjavi s tropskim lesom."

"Večji del naše linije izdelkov so leseni izdelki za otroke, kot so igrala za igrišča," nadaljuje gospod Erdelyi. "Če vprašate otroka za mnenje, imajo raje leseno opremo za igro, ker so leseni izdelki bolj naravni in vabljivi materiali."

"Da bi bilo podjetje stabilno, mora stati na več nogah - enem viru dohodka," nadaljuje gospod Erdelyi. "Naše podjetje smo razvili tako, da ponujamo več izdelkov, kot bi jih kupci lahko dobili drugje," pravi gospod Erdelyi. "Dodatne storitve, načrtovanje, prevoz, namestitev in podpora."

"Pogosto pripovedujem primer mesarja, ki se odloči prodajati samo svinjske krače in zavrže preostanek prašiča? Dvomim, da obstaja tako neumni mesar," se nasmehne gospod Gabor Erdelyi. "Enako velja za les. Celoten hlod moramo preoblikovati v dragocene izdelke – 100 % izkoristek. Vse surovine bi morali pretvoriti v izdelke z najvišjo možno dodano vrednostjo."

Po tej strategiji je skupina Robinia v začetku leta 2016 kupila žago Wood-Mizer LT70 z daljinskim upravljanjem, odlagališče za hlode in komponentami za ravnanje z materialom za premikanje hlodov in žaganih desk.

"Zakaj smo izbrali Wood-Mizer?" sprašuje g. Erdelyi. "Gozdovi navadne robinije so na jugozahodu in severovzhodu Madžarske, naše podjetje pa je na sredini. Medtem, ko režemo hlode, lahko gozd kupimo brez predhodnega razvrščanja, zaradi česar je surovina cenejša. Z žago Wood-Mizer nimamo praktično nobenih omejitev glede velikosti hlodov, saj lahko ta stroj razreže hlodovino do premera 1 m.""Drugič, Wood-Mizer uporablja najožji list tračne žage, ki je na voljo pri današnjih proizvajalcih žag," pove g. Erdelyi.

"To pomeni manjšo porabo energije, manj žagovine in več končnih izdelkov iz vsakega hloda. Glede na to, da obdelujemo hlode povprečnega premera 20-30 cm, je nujno uporabiti ozka rezila, ki so cenejša od širokih, in učinkovito predelati tako majhne hlode. Vsi ti prihranki pri stroških so za mala podjetja pomembni, saj nam omogočajo, da znižamo končno ceno izdelka za naše potrošnike.""V zadnjih letih Wood-Mizer raste kot proizvajalec. Ugled žag Wood-Mizer je izjemen. Ti razlogi so nas prepričali, da je to dobra naložba. Cena je bila poštena in ni bila naš osnovni cilj, ker je bil naš cilj nakup stroja, ki bi nam lahko pomagal doseči trajnostno delovanje in nizke proizvodne stroške".

Poročilo Evropske unije o invazivnih vrstah navaja navadno robinijo kot invazivno vrsto, ki je na Madžarskem povzročila živahno razpravo o tem, koliko navadne robinije se danes uporablja v regiji.

"Navadna robinija je globoko vključena v življenje madžarskega ljudstva. Ne uporabljajo se le v gradbeništvu, lesarstvu, ampak tudi za pridelavo drv, zaradi obilnega cvetenja pa je nepogrešljiva pri čebelarstvu in pridelavi medu," pravi g. Erdelyi.

Razburljiv rezultat javnosti je bil, da so se potrošniki zunaj Madžarske začeli zanimati za izdelke iz navadne robinije. Na spletni strani skupine Robinia so informacije o številnih izdelkih, ki so na voljo v podjetju: otroška igrala, terase, lesene kritine, klopi itd. Med drugimi uspešnimi projekti je predstavljenih tudi več velikih mednarodnih projektov."Streha stadiona Letzigrund je bila velik dosežek za naše podjetje, saj je bil to naš prvi tako obsežni projekt," pravi gospod Erdelyi. "Ko sta Avstrija in Švica leta 2008 na stadionu Letzigrund dobili pravico gostiti evropsko nogometno prvenstvo, je bilo treba streho v celoti pokriti. Edina težava je bila najti primeren les."

Glavna zahteva strehe stadiona je trajnost v kombinaciji s požarno varnostjo in estetiko. Zato se projekt ni nanašal na manj odporne sorte lesa. Le nekaj tropskih vrst in navadna robinija so ustrezale zahtevam glede trajnosti.

"Na srečo so tudi Švicarji naklonjeni posebni pozornosti okolju, uporaba tropskega lesa pa tudi zanje ni bila možna izbira. Za nas je bilo kar precej dela - skupaj smo dostavili približno 20 tovornjakov navadne robinije za streho," pravi gospod Erdelyi.Več informacij: www.robiniagroup.hu

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji