Članki

Žaganje na ekološki kmetiji v švicarskih Alpah

Wednesday, June 24, 2020

Žaganje na ekološki kmetiji v švicarskih Alpah

Ta gorska ekološka kmetija je dostopna samo z gorskim vlakom, zato je lastnik kmetije kupil majhno tračno žago LT15, da ni odvisen od prevoza in lahko uporabisvoj les.

"Moje ime je Heini Hutter. Živim na gori Riga v Švici in vodim ekološko gorsko kmetijo s kozami, kravami in ovcami. Tukaj sem že 10 let. Kmetija je edinstvena, saj lahko do nje pridete le z gorsko železnico ali peš po gorski poti."Vlak, znan kot "zobniški" vlak, leži na tirnicah kot kateri koli drug, vendar ima dodatno povezavo, ki je med dvema tiroma pritrjena na vreteno. Zobnik se zaklene v ta zobati tir in potegne vlak navzgor po nenavadno strmi gorski železnici do vrha gore Riga.

"Na gori imam 3 hektarje svojega gozda, toda brez dostopa na cesto sem bil do zdaj omejen le na pridelavo drv."

Mr. Hutter's home on the right, and the train approaching.
"Tukaj vedno potrebujem les. Hlev in stara hiša vedno potrebujeta popravila in izboljšave. Ogledal sem si nekaj različnih tračnih žag, dobil pa sem dobro ceno za modelLT15 in žago tudi kupil."

Zdaj lahko gospod Hutter pobira svoja drevesa samo glede na svoje potrebe.

"Žaganje je bilo zame nekaj povsem novega. Vedno se mi zdi fascinantno. Kadar koli sem videl, da deluje žaga, sem užival v gledanju. Že samo vonj sveže žaganega lesa je osupljiv!"

"Ko sem prvič kupil žago Wood-Mizer, nisem nič kaj dosti vedel o žaganju. To je bila za mene odlična naložba."

"Živim sam na gori, mesto pa je daleč. Potrebujem to razdaljo. Imam čudovito panoramo in vidim ves svet, istočasno pa sem od njega oddaljen. Res uživam v tem. Mislim, da mesto ne ponuja toliko prednosti, saj drugače ne bi bil tukaj, kajne?"

The view from Mr. Hutter's farm
Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji