Članki

Žaganje lesa za koče v Michiganu

Wednesday, January 25, 2023

Žaganje lesa za koče v Michiganu

Steve Kesti, lastnik podjetja Backwoods Lumber iz Michigana, se spominja, da se je začel zanimati za obdelavo lesa že v otroštvu. "Že kot otrok sem si vedno želel zgraditi kočo v gozdu," se spominja Steve. Njegov oče je bil mizar in Steve je po obisku izbirnega predmeta "mizar" v srednji šoli šel po očetovih stopinjah in tudi sam postal mizar. "Delal sem kot mizar, dokler na koncu nisem začel graditi hiš za druge ljudi," pravi Steve.

Po nakupu zemljišča je Steve ugotovil, da ima odlično priložnost, da uresniči svoje otroške sanje. "Ogledal sem si vsa svoja drevesa in se odločil – čas je, da zgradim to kočo in izpolnim te sanje," pravi Steve. Takrat je imel Steve samo motorno žago in pravi, da je kočo izdeloval celo poletje. Kljub temu je bila izdelava koče uspešna. "Ljudje so prišli, si jo ogledali in rekli: 'Oh, te koče bi moral izdelovati poklicno,'" pravi Steve. Takrat je Steve ugotovil, da bi lahko ustanovil podjetje za gradnjo koč in uresničeval sanje drugim. Vendar pa je moral nadgraditi svojo žago z motorno žago, da bi povečal proizvodnjo, donos in učinkovitost pri razrezu. Tako se je Steve odločil kupiti hidravlično prenosno žago Wood-Mizer LT40, da bi hitro začel z delom.Steve pravi, da je gradnja koč zanimiv posel z različnih zornih kotov. "Lahko delam od doma, tukaj na dvorišču, in ljudje lahko pridejo po svoj les in se še kaj pogovorimo," pravi Steve. "Vidijo otroke in všeč jim je, da ko nekaj kupijo, gre to fantu z družino."


Korak za korakom je Steve začel širiti svoje poslovanje na izdelke iz cedre in svojemu delovanju dodal skobeljni stroj/rezkar Wood-Mizer MP260. MP260 ravna in oblikuje deske na vseh štirih straneh istočasno za izdelavo talnih oblog, opažev, oblog in še več. Steve se zanaša na svoj stroj MP260 pri izdelavi plošč z zarezo in utorom ter drugih končnih izdelkov. Prvo leto, ko je rezal cedro, je posekal, kolikor je mislil, da bo dovolj za preživetje zime, a njegova inventura je trajala le do januarja. Naslednje leto jih je posekal dvakrat več, vendar je ta serija zdržala le do oktobra. "Prodajal je tako hitro, kot sem lahko les spravil skozi skobeljni stroj," je dejal Steve.
Seveda je velik plus za Steva to, da je njegova žaga mobilna. Zgradil je več kokošnjakov, naredil obloge za hišo in lope na svojem posestvu. V gozdnatem območju Michigana so poslovne priložnosti za mobilno žago neskončne.Da bi žaga delovala kar najbolje, Steve brusi in nastavlja rezila svoje žage, za kar je kupil poseben brusilnik rezil Wood-Mizer BMS250. "Delam z rezili Wood-Mizer. Pri roki imam lahko samo približno 30 rezil in kadar so topa, jih nabrusim vsak večer, ko končam z žaganjem," je povedal Steve. "To res pomaga, ker imam svojo opremo za brušenje. Rezila samo vzdržujem za svoje potrebe." Z brusilnikom listov tračne žage BMS250 Steve ohranja svoje delovanje kar se da gladko.
Zahvaljujoč hidravličnemu sistemu, lahko sam dela na žagi tudi z zelo težkimi hlodi. "Svoje hlode lahko preprosto zakotališ naravnost na roke za nalaganje hlodov," je rekel Steve. "Dvigne jih naravnost na stroj. Strankam je to zelo všeč."


"Če bi me kdo vprašal, ali bi priporočal Wood-Mizer, bi rekel, da zagotovo," je dejal Steve. "Bilo je čudovito. Zabavno je rezati in zelo dobro deluje."
***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji