Članki

Razrez hlodovine v deske

Wednesday, October 24, 2018

Razrez hlodovine v deske

Na voljo je več različnih tehnik kako hlodovino razrezati v deske, vključno z ravnim razrezom, razrez za tramove, razrez za deske, stopničasti razrez in četrtinski razrez. Za dober začetek, vam predstavljamo krajše napotke za razrez hlodovine v polizdelke.

Ravni razrez

Ravni razrez ali poznano tudi kot razrez v plošče  ali razrez hlodovine po nivojih, se izvaja tako, da najprej hlod razrežete v deske skoraj do polovice z ene strani, nato ga obrnete in razrežete še z druge strani. Čeprav je to verjetno najlažji in najhitrejši način razreza, pa morate vsako desko še nato obrezati ob strani, da dobite lepe pravokotne kose brez robov. Takšne deske so navadno bolj široke in težje, nižjega razreda in se bolj krivijo med sušenjem. Zaradi teh pomanjkljivosti je ta metoda primerna za hlodovino nižje kakovosti.

Razrez za tramove
Pri razrezu za tramove se prvi rezi opravijo na vrhu hloda, nato se hlod obrne za 180° in se odreže na drugi strani. Nato hlod obrnete za 90° in ga obrežete se ob strani, ter še enkrat obrnete za 180°, da ga obrežete še po nasprotni strani. Tako je hlod obrezan z vseh strani in ostane vam sredinski tram. Tram lahko obdelate na naslednjih strojih ali ga prodate kot masivni les. Razrez v tramove omogoči največjo produktivnost za razrez v deske, saj jih ni treba več obrezati ob strani. Primarno se to metodo uporablja za srednje in manj kakovostno hlodovino.

Razrez za deske
Podobno kot pri razrezu za tramove, se razrez za deske prične z obrezovanjem hloda z vseh štirih strani, da na sredini ustvarite štirikotni tram. Tram se nadalje razreže v deske po eni strani ali pa ga obračate. Deske lahko kasneje obrežete še ob strani, da izoblikujete grobe robove. Obstaja več načinov za pridobivanje največje količine iz hloda, vendar vsakdo lahko naredi lepe deske iz načina razrez za deske.

Stopničasti razrez
Stopničasti razrez je najbolj priljubljen v ZDA in Kanadi, vsekakor pa je koristno vedeti, kako se hlod razreže po tej metodi. Hlod najprej odrežete na eni strani in ga nato obrnete na novo lice, ter odrežete. Hlod lahko obračate do petkrat. Nato hlod obrnete na bok in način razreza ponovite. Nato ponovite vse skupaj. Ta metoda je najbolj primerna za srednje in visoko kakovostno hlodovino, čeprav je na nekaterih žagah hlod težje obračati za vsak rez. Produktivnost je nekoliko nižja, saj je treba hlod za vsak rez obrniti.

Četrtinski razrez
Obstaja kar nekaj razlogov ta tovrstni razrez, en je zagotovo povpraševaje po deskah z lepo vidnimi letnicami rasti lesa. Na primer, četrtinsko razrezan hrast je dražji od ravno rezanega hrasta. Četrtinski razrezan les se bo med sušenjem manj skrčil in spremenil obliko. Zaradi teh prednosti, mizarji mnogo raje delajo s tako razrezanim lesom. Vendar pa ne bo ves les pridobil na vrednosti, če ga morate razrezati na četrtinski način, saj to zahteva mnogo več časa in dela. Večina letnic rasti lesa je pod kotom 80–90° glede na lice deske. Ta metoda lahko omogoča rezanje hlodovine tudi tako, da so letnice rasti lesa po kotom 45–80° glede na lice deske.

Prednosti četrtinskega razreza
• Gosto vidne letnice rasti lesa so dragocena značilnost za mizarje
• Polovično krčenje po širini v primerjavi z ravno rezanim hlodom med sušenjem (3 % proti 6 %)
• Deske se posušijo bolj ravne in manj je nevarnosti za nastanek razpok
• Les je bolj stabilen v okolju z več vlage
• Kadar les uporabite za talne obloge, se bolj enakomerno obrablja

Slabosti četrtinskega razreza
• Lahko je do 20 % manjši izkoristek iz hloda
• Manjša produktivnost razreza
• Zahteva 15 % ali več časa za sušenje
• Med sušenjem se deska enkrat bolj stanjša v primerjavi z desko z ravnin razrezom
• Letnice potujejo v eni smeri v primerjavi s krožnimi letnicami, kar zmanjšuje moč

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji