Članki

Thursday, March 14, 2019

Od ledenih kock do ledenega hotela

V hladnih zimah in številnih jezerih je Norveška pred 150 leti postala vir ledenih blokov za Evropo. Čeprav je sodobno hlajenje zmanjšalo potrebo po ledu, je industrija žaganja ledu še vedno živa v bolj specializiranih oblikah.

Thomas Orderud, lastnik in upravljavec DesignIce, je začel nabirati led iz lokalnega jezera na jugovzhodu Norveške pred približno 15 leti. Danes lahko Thomas dobavlja »vse od ledenih kock, do ledenih hotelov« iz svoje delavnice na 400 kvadratnih metrih. Tudi v zimskem času ohranja temperaturo na enakomernih -5 stopinjah Celzija tako, da njegova zaloga ledu s svojimi 500-600 tonami ostane zamrznjena.

»Od nas so zahtevali, da naredimo veliko norih stvari«
Opremljeni z žago Wood-Mizer LT15, robotom Kuka CNC, traktorjem, viličarjem in obilico motornih žag, je Thomas sestavil vsa orodja, ki jih potrebuje za izdelavo vsega, kar si njegovi kupci lahko zamislijo iz ledu. In njegove stranke imajo resnično edinstvene zahteve.

Thomas redno gradi ledene hotele, izdeluje ledene objekte za korporativne dogodke in ustvarja velike ledene skulpture za slovesnosti in celo za filme. Proizvajal je skulpture avtomobilov, logotipe podjetja in uporabne pivske skodelice iz ledu.

Nekoč je svojo delavnico preoblikoval v zimsko čudežno deželo za japonsko modno podjetje, ki je snemalo reklamo za zimska oblačila.

Celo Hollywood potrebuje led. Thomas je izdelal vse snežake in ledeno skulpturo za film The Snowman, v katerem je igral Michael Fassbender in je bil posnet na Norveškem, ter izšel leta 2017.

Nabiranje ledu
»Naše podjetje uporablja skoraj 100 % naravni led,« pravi Thomas. »Razlika med naravnim in umetnim ledom je v tem, da lahko vidiš, da je naravno - mehurčki, posebne razpoke in sence. Še posebej, ko led osvetlite, ponuja ta bolj spektakularen pogled. Življenje znotraj je edinstveno.«

Med običajno zimo Thomas pobere ves svoj led iz bližnjega jezera, saj ima vsa dovoljenja od lokalne skupnosti. Led nabira z žago, ki je nameščena na traktorju in z motorno žago. Vsak blok ledu je širok 1 meter in dolg 2 metra. Več sto takšnih blokov hrani v svoji hladilnici - delavnici, dokler jih ne uporabijo v projektu.

Od ledenega bloka do ledene umetnine
Ko Thomas in naročnik splanirata načrt, Thomas najprej razreže svoje ledene bloke na približno enako velikost, kot jih  potrebuje na svoji žagi Wood-Mizer LT15, ki jo je posebej prilagodil za rezanje ledu. Žagina postelja ima ploščo, ki se doda na tračnice, tako da je omogočeno lahkotno drsenje ledenih blokov na in z žage.

Delavnica je stalno na temperaturi -5 °C, rezila in jermena pa je treba vzdrževati nad temperaturo zmrzovana, da se izognemo kopičenju ledu, je Thomas zato dodal dva majhna grelnika na glavo žage.

Po besedah Thomasa, led ni težko rezati. »Dokler je rezilo ostro, je žaga Wood-Mizer dobra za rezanje ledu.« V celodnevnem rezanju Thomas rezilo zamenja 2-krat na dan.

Thomasu vzame žago s seboj pri določenih projektih, ki zahtevajo žaganje ledu na samem kraju. "Vzel sem jo severno od arktičnega kroga na več projektov.«

»Ko imam težave s tračno žago Wood-Mizer, pokličem v urad Wood-Mizer, kjer me podpirajo po telefonu in lahko dobim dele že naslednji dan. So zanesljiv dobavitelj.«

Po žaganju se treba ledene bloke oblikovati s Kuka CNC-robotom, ki ga lahko uporabijo za skeniranje katerega koli predmeta in 100 % kopiranje v ledu.

Celoletna dobava ledu
»Veliko strank nas ne prosi za storitev v poletnem času, ker ne morejo verjeti, da je poleti mogoče uporabljati led." Ampak lahko. Če imate ledeni blok s prostornino enega kubičnega metra in ga postavite v senco pri 30 stopinjah, se bo površina v 24 urah stopila le za 6 cm, tako da dejansko traja precej dolgo.«

»Pokličite nas in led vam dostavimo poleti in pozimi. Pozornost ljudi, ko vidijo led v poletnih mesecih, je ogromna, saj poleti nikoli ne pričakujejo ledu.«Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji