Članki

Thursday, July 19, 2018

Obrt lesenih žlic in krožnikov: italijanska družina ohranja svojo tradicionalno življenje

Za družino Peretti, je les pomemben del njihovega obstoja, tako kot zrak ali voda. Les je del njihovega življenja že več kot pol stoletja in je tradicionalna obrt ljudi v dolini, kjer živijo.

Dolina Val Strona v severnem Piedmontu (italijanske Alpe) je poznana kot "dolina žlic", saj so lesene žlice tukaj oblikovale eno glavnih industrij že stoletja.

"Včasih je bila dolina Val Strona kot majhna Kitajska - v vsaki kleti je imela vsaka družina svojo tovarno žlica," je dejala Noris Peretti. Noris in njena dva brata, Sandro in Ezio, skupaj vodijo poslovanje.

"Vsi trije smo bili rojeni tukaj, kjer živimo in dihamo les od rojstva, saj so naši starši vodili to podjetje pred nami. Toda trg se je precej spremenil. Včasih je bilo, da so se vsi tukaj osredotočili le na količino namesto na kakovost. S krizo in pritokom uvoženih izdelkov se je vse spremenilo, vsi pa niso mogli preživeti. «Nekoč je obstajalo okoli 300 malih podjetij v dolini, od katerih je vsak proizvajal lesne izdelke in žlice, ki so se prodajale po vsej Italiji. Zdaj jih je le še 30.

"Tisti, ki smo preživeli, so razumeli, kot smo razumeli tudi mi, da sta kakovost in videz naših izdelkov morala postati prioriteta. Ko je prišla kriza, skoraj čez noč, se je ustavila naprava "faks" za tiskanje naročil in pošta je prenehala prihajati. Na srečo smo imeli zelo trdno podlago, ki nam je omogočila, da nadaljujemo svojo proizvodnjo in ustvarjamo inventar izdelkov za boljše čase. Sedaj smo izčrpali te zaloge z novimi naročili in pogosto težko dohajamo z novimi naročili, saj ponovno prihajajo."

Vključitev žage v proizvodno linijo, je močno pripomoglo k enostavnejšemu delu, kadar je veliko naročil. "Wood-Mizer nam je odprl svet priložnosti. Zaradi tega smo postali konkurenčnejši s ceno, saj se nam ni več treba zanašati na zunanjo žago za proizvodnjo lesa za nas. Povečala je našo stopnjo neodvisnosti in prožnosti."

Z žago LT20 na lokaciji podjetja, jim je omogočilo odločanje, kateri les naj žagajo, odvisno od vrste naročenih proizvodov. V zadnjih letih so še naprej širili svojo ponudbo izdelkov: ne samo žlic, temveč tudi lesene plošče, krožnike, rezalne plošče, veliko posodo za kuhinjo, ter dekorativne predmete in figurice. Skoraj vsi izdelki so ročno izdelani - skodelice se obdelajo na stružnici, izdelki pa so okrašeni in ročno pobarani, nato pa obarvani. Ker se tako veliko njihovih izdelkov uporablja v stiku s hrano, na lesu uporabljajo le naravna olja.

Z dodajanjem toliko novih izdelkov, je postalo nujno tudi izbiranje pravilne vrste lesa.

"Uporabljamo veliko različnih vrst lesa," je dejala Noris. "Bukev, češnja, jelša, javor, jesen in oreh. Naši hlodi prihajajo iz Švice ali lokalno iz gorskih dolin okoli nas."

"Tračna žaga Wood-Mizer je bila bistvena za izboljšanje naše proizvodnje in nam omogoča maksimalno fleksibilnost, da lahko žagamo deske na natančne velikosti, ki jih potrebujemo. To je zelo učinkovit stroj, ki se je spremenil način našega dela."

www.fraperlegno.it

Avthor: Martina Valentini, GreenPress EnvironmediaName:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji